De 110 lägenheterna i Fjällbo Park är nu färdiga och inflyttningen påbörjas nästa vecka alla får chans att flytta in före jul. Det är nästan en månad tidigare än de första beskedet till glädje för hyresgästerna som nu får fira jul i sin nya bostad.

Bostäderna i Fjällbo Park är resultatet av den tävling som kommunen utlyste för två år sedan för att få fram hyreslägenheter med rimliga hyror.

– Det har länge funnits en föreställning om att man inte kan bygga hyreslägenheter för vanligt folk, sa fastighetsnämndens ordförande Owe Nilsson när byggföretaget PEAB visade lägenheterna på torsdagen.

Det har också förekommit uppgifter om att det inte skulle gå för de stora byggföretagen att klara detta utan att det endast skulle vara småbyggmästare som kunde bygga billigt, men här har PEAB som är en av de större aktörerna visat att dom kan bygga lägenheter av hög kvalitet till en totalkostnad på 13.000 kronor per kvadratmeter.

5.300 för en tvåa

Lägenheterna varierar i storlek mellan ett och fem rum, de större lägenheterna ligger i radhusen. Drygt hälften utgörs av tvårumslägenheter. Månadshyran för en tvåa på 64 kvadratmeter är 5.300 kronor i månaden, tvättmaskin finns i lägenheten och parkett på golven.

PEAB:s regionchef Magnus Munk är mycket nöjd med projektet. Han säger att en av förklaringarna till att man hade lyckats att hålla kostnadsramarna var det stora engagemang från alla som deltagit i projektet:

– Här spelade byggjobbarna och arbetsledarna en stor roll eftersom som man hade en mycket bättre helhetskänsla än i ett traditionellt bygge där många är med och ändrar hela tiden. Här hade vi en uppgift att bygga bostäder för 13.000 kronor kvadratmetern och det gjorde vi!

52C4.jpg

Sara Frölander, arbetsledare för radhusdelen i Fjällbo Park, i samspråk med fastighetsnämndens ordförande Owe Nilsson.

Text & foto:

Stadsbyggnadskontoret