Tioårigt forskningsprojekt invigt. På måndagen invigdes HSB Living Lab på Chalmers, huset där de boende själva är en del av forskningen. Genom att skapa ett levande labb kan forskarna bland annat studera smarta energilösningar, nya fasadmaterial och social hållbarhet.

Syftet med projektet är att hitta svaren på hur vi kan leva och bo hållbart i vår vardag.

De första hyresgästerna flyttade in redan den 1 juni, men projektet invigdes under måndagen med tal av bland annat Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Hon lyfte vikten av samverkan mellan stad, näringsliv och akademi.

Resultat inom ett år
– Utvecklingen av Sveriges forskning är oerhört central för landet. Genom detta goda exempel på en öppen forskningsarena, ges nu möjligheter till att snabbare få ut viktiga bostadsinnovationer på marknaden.

Under hösten kommer tolv olika forskningsprojekt startas upp och flera av dem beräknas ge resultat inom ett år. Bland de tolv projekten drivs fem av Göteborg Energi.

– Att få verka på en forskningsarena där människor faktiskt bor och lever under en så lång tid som tio år är världsunikt. Här testar vi och forskar på framtidens lösningar, bland annat inom fjärrvärme och energilagring. Detta är en viktig del i vårt arbete med stadsutvecklingen i Göteborg, säger Lotta Brändström, vd Göteborg Energi.

Mäter allt de boende gör
Bland hyresgästerna finns studenter, doktorander och gästforskare. En av dem är Rebecca Eurenius, student på Högskolan för design och konsthantverk (HDK).

– För mig personligen är det viktigt att kunna bidra till den forskning som förhoppningsvis ska resultera i nya innovationer och lösningar för framtidens boende. Att de mäter allt vi gör och hur vi rör oss gör mig inget alls, det är bara roligt att få vara med och dra mitt strå till stacken för en hållbar värld.

HSB Living Lab är gemensamt forskningsprojekt med tre huvudsamarbetspartners – Chalmers, HSB och Johanneberg Science Park – och ytterligare nio samarbetspartners, bland dem Göteborg Energi och Akademiska Hus.