Trygghetsvärd ska ge stöd. ”Gemenskapen med andra. Den är så viktig när man blir äldre”, säger Lars Berg, 74. Han och hans fru Erna bor i kvarteret Öster om Heden, som nu ska göras om till trygghetsboende. 50 lägenheter ska anpassas och en trygghetsvärd har anställts som ska stödja de äldre i att hitta gemensamma intressen och skapa vi-känsla.

I 17 år har paret Berg bott i sin trea, med stor balkong mot gården där ljuset flödar in. Från början tänkte de kanske inte så mycket på hur det skulle bli att åldras här.

– Vi hade ett stort hus i Lindome, men när yngsta dottern flyttade hemifrån så började jag längta in till stan. Jag är uppvuxen mitt i Göteborg och det var helt fantastiskt att komma tillbaka igen, säger Erna, 70.

”Jag tror på den här boendeformen”
Huset de bor i är byggt i slutet av 1980-talet och ägs av Bostadsbolaget. I våras beslutade fastighetsnämnden att värden ska få driva trygghetsboende här, med hjälp av subvention från kommunen. 50 av de 491 lägenheterna ska nu göras mer fysiskt tillgängliga, bland annat genom att sätta in spisvakter i köken och stödhandtag i duscharna. I trapphusen sätts dörröppnare för tunga dörrar och det ska bli nya sittplatser i hissar, entréer och på gården.

Den nyanställda trygghetsvärden Susanne Olausson har fått många förslag på sociala aktiviteter från de äldre, som hon nu har börjat hjälpa dem att förverkliga.

– Jag tror på den här boendeformen, den gör att man kan bo kvar hemma längre. Vi har precis gått ut med förfrågningar om vilka som vill ha sin lägenhet ombyggd. Men alla är såklart välkomna hit för att umgås, säger Susanne Olausson.

Bjöd in till dialogmöten
Duns, duns, duns. De mjuka boulekloten rullar stumt över golvet i samlingslokalen och det doftar kaffe och kanelbulle. Drygt tio pensionärer har samlats för att fika, spela eller bara umgås. I våras bjöd Bostadsbolaget och Centrums stadsdelsförvaltning in till flera dialogmöten för att ta reda på vad de äldre i huset hade för intressen. Resultatet är nu vägledande i Susannes arbete och framöver står yoga, frågesport och luciafirande på programmet.

– Det är ett bra initiativ. Vi är aktiva, tycker om att gå på stan och äta lunch, kanske se på bio eller teater. Men man vet ju inte hur det blir om några år, säger Erna och ler mot sin man.

”Gemenskapen är det bästa”
Kvarteret Öster om Heden är det andra trygghetsboendet i Göteborg och fler är på gång, både som ombyggnad och i nyproduktion. Bland annat byggs det 18 nya trygghetsbostäder i Amhult, Torslanda, som har inflyttning i juni nästa år. Lägenheterna kan man söka via Boplats Göteborg.

– Nu blir vi kvar här. Det är bra att lägenheterna görs i ordning, men gemenskapen är det bästa. Plötsligt har jag lärt känna grannar som jag inte visste att jag hade, säger Lars