Viktigt planera i god tid. Bo bekvämt hemma guidar göteborgare som fyllt femtio till olika boendealternativ. I magasinet med samma namn kan man läsa inspirerande reportage om hur det är att bo i senior-, gemenskaps- och trygghetsboende, få tips om hur hemmet kan förbättras och information om vilka tjänster staden erbjuder.

I Göteborg ska äldre kunna leva självständigt så länge som möjligt. Hur bostaden ser ut har stor betydelse för välbefinnandet – därför är det också viktigt att planera sitt boende i god tid.

– Statistiken visar att äldre flyttar väldigt sällan – många borde flytta mycket tidigare. Det är först när man drabbas av en funktionsnedsättning som man inser hur mycket bostaden kan begränsa livet, säger Marianne Hermansson, processledare på Senior Göteborg.

För att få fler att fundera över sin boendemiljö har Senior Göteborg och Boplats Göteborg i samarbete med fastighetsägare och bostadsrättsföreningar tagit fram en uppdaterad guide över olika boendealternativ för den som passerat femtio.

Inspirerar och ger råd
– Vi vill visa att det finns attraktiva alternativ, det ska kännas att man byter till något bättre som ger mer livskvalitet. För några kan det handla om att renovera sitt hus på rätt sätt, för andra att byta boendeform, säger Marianne Hermansson.

Medan guiden ger en samlad bild över utbudet av senior-, gemenskap- och trygghetsboenden runt om i staden, vill magasinet Bo bekvämt hemma inspirera och öka kunskapen.

– Man behöver olika lång tid på sig för att förbereda sig mentalt. Magasinet är tänkt att kicka i gång tankarna, och kanske börjar man prata med andra hur de tänker. Ofta är det inte bara hälsan som är skäl till en förändring, det kan till exempel handla om att ens partner gått bort, säger Marianne Hermansson.

Brett utbud – men stor konkurrens
Beroende på behov och önskemål finns en rad olika boendealternativ att välja mellan. Bland annat en ny boendeform som håller på att etablera sig i Göteborg – trygghetsboende för personer över 70 år. Förutom att bostaden har god tillgänglighet finns en gemensam lokal och en trygghetsvärd.

Generellt sett föredrar äldre hyresrätt, i takt med stigande ålder minskar intresset för att ta ansvar för en trädgård eller engagera sig i en bostadsrättsförening. Men trots att hyresrätter hamnar högt upp på önskelistan är merparten av dem som registrerat sig på Boplats Göteborg unga.

– Det är verkligen en uppmaning – registrera dig på Boplats Göteborg så tidigt som möjligt! Många har inte varit ute på bostadsmarknaden på väldigt länge. I dag måste man konkurrera om bra lägenheter med unga och alla andra äldre, säger Marianne Hermansson.

Tänk tillgängligt vid renoveringar
Det råder dessutom brist på bostäder i Göteborg, framförallt sådana som passar äldre.

– Även om en det byggs en del nytt så behövs det fler bostäder i det befintliga beståndet som motsvarar äldres behov och önskemål om tillgänglighet, trygghet och gemenskap, säger Marianne Hermansson.

Guiden och magasinet sprids till stadsdelarna och kommer bland annat finnas på träffpunkter, medborgarkontor, bibliotek och Boplats Göteborg.