Nu går startskottet för Kvibergsstaden, en helt ny stadsdel som ska bebyggas med 1.000 bostäder. Till helgen arrangeras Leva och bo-dagar på området, som ligger "bara två hållplatser från centrum".

Kvibergsstaden ska växa upp söder om Kvibergsvägen, mellan Bellevue och Kvibergs kaserner, på området ner mot Säveåns strandängar.

Helt färdigbyggt 2012-2013

Här ska det bli 19 femvåningshus och ett niovånings punkthus i områdets västra del, medan området öster om Kvibergs broväg främst får radhus. Totalt alltså 1.000 bostäder, varav 750 bostadsrättslägenheter och 250 radhus.

Kvibergsstaden beskrivs som ”kontrasternas stadsdel”, mitt emellan natur och storstadspuls, och är tänkt att vara en länk mellan stadsbebyggelsen i Gamlestaden och villorna i Utby.
Byggstarten är planerad till i höst och första inflyttning till 2010. Helt färdigbebyggd är stadsdelen kanske 2012-2013.

Berättar om planerade skolor och förskolor

På Leva och bo-dagarna, som invigs av kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson, kommer byggherrarna JM och Skanska att visa modeller och VR-filmer över det nya området.
Stadsdelsförvaltningen Kortedala medverkar med ett eget tält och informerar om stadsdelen, kommunal service, förskola, skola, äldreomsorg, bibliotek och ungdomsverksamhet. I tältet har du möjlighet att träffa lokala SDN-politiker och barnen är välkomna på sagostund.

– Syftet är att informera både om vår nuvarande verksamhet och planerna på utbyggnad av till exempel skolor och förskolor, berättar Arne Karlsson, planeringschef i Kortedala.

Många föreningar visar upp sig

– Och så ska Utmarksskolans musikklasser uppträda på scenen, liksom ungdomar från Ungdomens hus Radar 72 och en Capoeria-grupp från vår eftermiddagsverksamhet.

Många av idrottsföreningarna som håller till i Kvibergs kaserner ska också visa upp sig och bjuder på prova-på-aktiviteter under Leva och bo-dagarna. Det blir även fotbollsturnering i miniformat, boule, poängpromenad, drakflygning samt book-crossing, ett läsfrämjande projekt för ungdomar.

7D1C.jpg

750 bostadsrätter och 250 hyresrättar ska byggas på Kviberg fram till år 2013. Läs mer om planerna på Kvibergsstadens webbplats på länken nedan.