Brandsläckare och brandfiltar behöver inte se ut som tråkiga industrigrejer, de finns numera snyggt designade. Såna visas upp när räddningstjänsten och Framtidenkoncernen är ute på torgen i Göteborg för att informera om brandskydd.

– Om man tycker att röda handbrandsläckare är fula, finns det helkromade och svart- eller vitlackerade, säger Josefine Åkerström, planerare på räddningstjänsten.

Första gången

– Likadant med påsarna till brandfiltar, det finns jättesnygga sådana också. Fast de designade prylarna får bara användas i hemmen, berättar Josefine Åkerström, som på torsdagen stod på Axel Dahlströms torg och informerade.

Det är Framtidenkoncernen som har tagit initiativ till brandtemadagarna på ett par stadsdeltorg, en aktivitet som genomförs för första gången i vår. På plats finns representanter från fastighetsägare och räddningstjänstpersonal, bland annat en utryckningsstyrka.

– Vi har ju ett gemensamt intresse i att minska riskerna för bränder både i bostäder och olika verksamheter, säger Josefin Åkerström.

Besökarna får prova att släcka

Hon och hennes kollegor informerar om brandsäkerhet i hemmet och visar statistik kring bränder och incidenter i området, med hjälp av kartor med flaggor.

– I onsdags var vi på Olskrokstorget och bara under 2009 inträffade där ett 20-tal bränder i byggnader nära torget och närmare 25 i terrängen runtomkring, säger Josefin Åkerström.

Besökarna på brandtemadagarna får pröva att släcka med brandsläckare, kväva eld i kläder på en docka och även känna hur det känns att gå igenom ett rökfyllt, möblerat tält. Räddningstjänsten besöker även olika verksamheter runt omkring torgen.

– Vi går runt och informerar de ansvariga och ser om de har koll på sitt systematiska brandskyddsarbete, säger Josefin Åkerström.

Fotnot:
De närmaste dagarna pågår aktiviteterna klockan 9-12 på följande torg:
Fredag 23 april: Hammarkulletorget
Tisdag 27 april: Haga-Linné, framför före detta Stadsdelshuset
Torsdag 29 april: Brunnsbotorget