Robert Olsson är chef för Räddnings- tjänstens enhet för brandskyddskontroll och sotningstjänster. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

”Som kund behöver du inte göra något”. Från den 1 januari är det Räddningstjänstens personal som står för kontroll av skorstenar, eldstäder och imkanaler i storkök. Något som tidigare har lagts ut på privata sotarföretag. Själva sotningen och rengöringen kommer däremot även fortsättningsvis att utföras av sotarna.

− Som kund behöver du inte göra något i samband med förändringen. Du kontaktas som vanligt när det är dags för sotning eller brandskyddskontroll, säger Robert Olsson, chef för enheten för brandskyddskontroll och sotningstjänster på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Enda tydligt märkbara skillnaden är att det är Räddningstjänsten som dyker upp för att utföra kontrollen. På vissa håll kommer man även få besök av en helt ny sotningsleverantör.

− Vi har gjort en ny upphandling och anlitar från årsskiftet enbart tre av de sotningsföretag som vi använt oss av tidigare. Dessutom tillkommer en ny leverantör, säger Robert Olsson.

Ökad trygghet och säkerhet
Tanken är att göra sotningstjänsterna och brandskyddskontrollen både tryggare och säkrare.

− Vi har märkt att brandskyddskontrollerna ibland har gått lite för fort som det har varit tidigare. Nu kommer vi lägga mer tid på dem för att säkerställa brand- och rättssäkerheten, säger han.

Dessutom ger den nya ordningen Räddningstjänsten tillfälle att kontrollera sotningen.

− Vårt uppdrag är att skapa skydd mot bränder. Vi har inget vinstintresse i det vi gör och kan därför vara helt objektiva, säger Robert Olsson.