Pernilla Högfors är projektledare på Boplats Göteborg.

Nytt samarbete för bostäder till nyanlända. Göteborgs Stad har under 2017 i uppdrag att ordna boende för cirka 1100 nyanlända. Genom ett nytt samarbete mellan staden, Boplats Göteborg och Räddningsmissionen finns nu ett nytt koncept som främjar såväl integration som underlättar jakten på bostäder.

– Vi har just dragit igång enligt detta nya koncept, men det är redan några familjer som är intresserade av att hoppa på, berättar Pernilla Högfors, projektledare uthyrning privata bostäder på Boplats Göteborg.

Initiativet som går under namnet Hjärterum – bygger på att Räddningsmissionen går in som mellanhand mellan uthyraren och hyresgäst. För den som hyr ut sin bostad, eller en del i sin bostad innebär det att hyran betalas av Räddningsmissionen och det är till dem man vänder sig om man har frågor, funderingar eller om det uppstår något problem.

– Förra året när vi började arbeta tillsammans med fastighetskontoret som har stadens bostadsförsörjningsansvar var det många privatpersoner som var intresserade, men det fanns en osäkerhet i de praktiska lösningarna. Som hyresbetalningar, kommunikation med hyresgästen och liknande. Men i och med att vi kopplade på Räddningsmissionen känns det som om alla pusselbitar har fallit på plats. De familjer som vi pratar med just nu säger att det känns tryggare att hyra ut till en organisation än till en privatperson.

Det ska kännas bra för alla
För att hitta bostäder till Hjärterum kontaktar Pernilla Högfors de personer som vill annonsera ut sin bostad genom Boplats andrahandsuthyrning.

– Och så frågar jag helt enkelt om de skulle vara intresserade av Hjärterum, och om inte publicerar vi deras annons precis som vanligt.

För att nya göteborgare ska få en bra bas och verkligen känna att de får ett hem, vill man inom Hjärterum att uthyrningen ska handla om minst två år. Men eftersom vissa hyresvärdar bara godkänner uthyrningar ett år i taget går det också bra. Möblerat eller ommöblerat spelar ingen roll.

– Jag hjälper till att samla in förslag på bostäder som finns att hyra, sedan är det fastighetskontoret som matchar bostaden med den sökande. Vi vill att det ska kännas bra både för den som hyr ut och för den som bor. Och självklart följer vi alla regler om vilka som ska godkänna uthyrningen. Det är ju viktigt att en hyresvärd som Wallenstam eller Poseidon får godkänna såväl uthyrningen som Räddningsmissionen och den nyanlände som hyresgäster.

Möjligheter till integration
För Göteborgs Stad är det fortfarande några hundra nya göteborgare som behöver hjälp med en bostad under 2017, men Pernilla Högfors känner sig trygg i att man löser situationen under året.

– Det finns ett stort engagemang hos oss som arbetar med Hjärterum. Boplats har en viktig roll i samhället att arbeta med boendefrågor, Räddningsmissionen brinner för att hjälpa människor och har stor vana att arbeta med utsatta människor och boendelösningar och fastighetskontoret har bostadsförsörjningsansvaret för alla göteborgare, både nya och gamla. Tillsammans försöker vi hitta platser där våra nya medborgare får tid att landa och börja bygga sina nya liv.

Genom att arbeta tillsammans blir det också lättare att hitta bostäder i olika delar av Göteborg. Dessutom påpekar Pernilla Högfors att arbetsmetoden skapar integrationsfördelar.

– Många av de familjer som vi pratar med, pratar om möjligheterna som uppstår när man delar bostad. Man träffas i trädgården eller i trappan. Och om det klickar mellan familjerna finns ju möjligheter att lära känna varandra mer och hjälpas åt i vardagen.