Suget efter information om gemenskapsboende för seniorer i Göteborg är mycket stort. När Boplats Göteborg på måndagen gick ut med inbjudan till ett möte senare i veckan blev det fulltecknat - på bara en timme.

– En helt enorm respons, det är tydligt att det finns ett mycket stort intresse för kollektivt boende i olika former, säger Shahbaz Khan, informatör på Boplats Göteborg.

Blandform mellan hyres- och bostadsrätt

– Vi hade planerat för 50 deltagare, nu får vi försöka ordna fram fler platser.

Mötet har rubriken ”Gemenskapsboende i kooperativ hyresrätt – en ny hållbar livsstil” och hålls på Boplats Göteborg på Rosenlundsplatsen på torsdag kväll. Det ska alltså främst handla om gemensamt boende i kooperativ hyresrätt, en blandform mellan vanlig hyresrätt och bostadsrätt.

I kooperativ hyresrätt betalar de boende en insats som de får tillbaka när de flyttar från lägenheten, som går tillbaka till föreningen och erbjuds till en ny medlem. Här kan man alltså inte tjäna stora pengar – eller förlora – på sitt boende.

Större möjlighet till påverkan

Möjligheten att påverka boendet är större än i en vanlig hyresrätt och insatsen är inte alls så hög som de miljonbelopp det handlar om för en attraktiv bostadsrätt på den öppna marknaden.

Än så länge finns inga gemenskapsboenden med kooperativ hyresrätt i Göteborg, däremot i Mölndal. På tematräffen på torsdag ska representanter från Boskaparna, en intresseförening för kooperativ hyresrätt, informera mer om just den upplåtelseformen.

För dem i ”andra halvan av livet”

Dessutom kommer föreningen Boihop att berätta om andra gemenskapsboenden, till exempel på Backaplan och Lillhagsparken. Föreningen Boihop arbetar för bildandet av bogemenskaper i Göteborgstrakten, främst för människor i ”andra halvan av livet”.

Boihop fungerar som en paraplyorganisation och två gemenskapsföreningar med ”egna hus” har fötts ur moderföreningen.