Årets säkerhetssamordnare heter Dan Gaversjö, säkerhetschef på förvaltningsbolaget Framtiden. Han får priset för att han bland annat dragit igång en verksamhet med särskilda stadsdelsväktare i Bergsjön. Idén med stadsdelsväktare går ut på att få både privata och kommunala fastighetsägare att samverka kring bevakningen av fastigheterna i området.

– Två tredjedelar av den väktartid vi köper går åt till bilkörning vilket är idiotiskt. Dels köper vi fel tid, det är inte effektivt, dels är det inte bra för miljön. Om vi lägger ihop alla väktartjänster i ett område så får vi ut mer av väktartiden och vi får bättre social kontroll, det finns mycket att vinna, säger Dan Gaversjö.

Arbetar på många plan

”I arbetet som säkerhetschef inom AB Framtiden har Dan Gaversjö startat ett antal verksamheter i syfte att öka tryggheten och skapa bättre miljö i boendet” lyder en del av prismotiveringen.

– Vi jobbar på många plan, exempelvis en hel del med spelautomater. Mycket av den grova kriminaliteten finansieras den vägen. Vi skriver nu in i våra hyresavtal att vi inte accepterar annat än Svenska spels automater.

Förebyggande arbete får pris

Bakom utmärkelsen står det kommunala Försäkrings AB Göta Lejon som varje år delar ut ett säkerhetspris till en anställd i Göteborgs Stad som aktivt bidragit till skadeförebyggande arbete.