På torsdag 20 november är det 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes på Mårbacka i Värmland. Då blir det stort kalas på torget på Hisingen som bär den berömda författarinnans namn.

– Vi firar dubbelt, både Selmas 150-årsdag och att Framtidenkoncernen nu tar över torget från Zetterberg Bygg AB, säger Samira Ajanovic på Göteborgslokaler, som ingår i Framtidenkoncernen.

Selma själv minglar på torget

Firandet börjar på förmiddagen inne i biblioteket, där alla tredjeklassare i stadsdelen ska också få varsitt exemplar av boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

På biblioteket presenteras Selma och hennes böcker och där hittar man svaren på tipsfrågor som ställs i butikernas skyltfönster.

På eftermiddagen flyttar firandet ut på torget, med kaffe och tårta och presenter från Göteborgslokaler till alla. I en tävling med frågor om torget står fem välfyllda fruktkorgar på spel.

”Selma själv” minglar på torget och delar ut priser till vinnarna i frågetävlingen om hennes liv och verk.

Utlovar också firande på Nobeldagen 2009

– En kvinna på biblioteket har lovat att klä ut sig till Selma i kläder som lånas från Backa kulturhus, berättar Samira Ajanovic.

Musikunderhållning blir det också, med Hasse Andersson från Radio Göteborg som konferencier. Framtidens vd Carl-Johan Korsås och Göteborgslokalers vd Christer Lindstrand håller tal, med fanfarer och flagghissning.

– En del av butikerna och bankerna på torget kommer nog att överraska med extra erbjudanden. Selma har ju sitt porträtt på 20-kronorsedeln så det kanske blir nåt i stil med ”två för en Selma”, skrattar Samira Ajanovic .

– Och nästa år är det 100 år sedan Selma Lagerlöf fick Nobelpriset i litteratur. Det ska vi fira ordentligt på Nobeldagen 2009!