Tips för äldre i Majorna-Linné. Hur ska man tänka om man vill byta eller förbättra sitt boende på äldre dagar? Vad finns det att välja på? Finns det bidrag att få? Vad kan äldreomsorgen erbjuda? De frågorna och många fler besvaras på Seniormässan på Allégården den 10 oktober, med temat boende i Majorna-Linné.

Kan jag bo kvar här så länge som jag vill? Hur får jag hemtjänst, vad har jag rätt till? Vad är ett trygghetsboende? Boendefrågor är något som ständigt återkommer när äldrekonsulenten Sara Väärand är ute och pratar i pensionärsföreningarna.

– Man undrar mycket och är rädd för att sitta isolerad och ensam på tredje våningen när man blir äldre och inte kan ta sig ut, säger hon.

1166.jpg
Därför arrangerar stadsdelen och pensionärsföreningarna nu tillsammans en seniormässa på temat.

Olika boendeformer
– Vi vill sprida kunskap som uppmuntrar våra seniorer att ta steget till ett bättre boende. Det kan handla om olika typer av bostäder som trygghetsboende, tillgänglighetsanpassat eller kollektivboende. Men också om sånt som underlättar för den som vill bok kvar; smart vardagsteknik, fixartjänst och mötesplatser, säger Sara Väärand.

Ingrid Ekman från Boplats är en av föreläsarna, och kommer att tipsa om hur man registrerar sig i tid och börja spara ködagar.

– Idag behöver man själv vara mer aktiv än man kanske behövde förr i tiden, säger hon.

En representant från fastighetskontoret kommer också att föreläsa om hur staden planerat för att möta äldres bostadsbehov. Besökarna får också höra om de pågående arbeten och framtida planer som finns för stadsdelen Majorna-Linné.

Gråberget och gamla Fixfabriken
– Det är ju planer på gång för byggen både på Gråberget och vid gamla Fixfabriken. Blir det till exempel något intressant för seniorer där? säger Sara Väärand.

Pensionsmyndigheten kommer att berättar om bostadstillägg. Och så talar äldreomsorgen i stadsdelen om de nya värdighetsgarantierna.

Förutom föreläsningarna finns det ett drygt dussin utställare, som liksom föreläsarna valts ut av pensionärsföreningarna i stadsdelen: Boplats, olika bostadsbolag, fixare, en jurist, Flexlinjen, en syninstruktör och representanter för äldreomsorgen är några av de som finns på plats och svarar på frågor.

Öppen för alla
Mässan är öppen för alla seniorer i staden, oavsett viken stadsdel de bor i. Mycket av informationen är övergripande, även om en del specifikt berör Majorna-Linné.

– Boendet blir allt viktigare med åren, att det är anpassat efter mina behov. Det gäller att förstå det, och börja fundera över sitt boende innan man står där och verkligen behöver flytta. Med den här mässan hoppas vi väcka de tankarna.