Det gamla sanatoriet Renströmskas huvudbyggnad ska byggas om till bostäder. Fastighetsnämnden, som tog över hela sjukhusområdet vid årsskiftet, har nu bjudit in sex företag till en så kallad anbuds- och gestaltningstävling.

Renströmska sjukhuset i Kålltorp har stått i det närmaste tomt de senaste åren och från årsskiftet är det fastighetsnämnden som förvaltar hela sjukhusområdet inklusive parken och kringliggande byggnader. Tävlingen som man nu bjudit in till gäller dock bara den gamla huvudbyggnaden.

Både tryggt och tillgängligt

6F8A.jpg
Vilka företag som bjudits in till tävlingen är inte officiellt men den som lämnar det vinnande förslaget kommer också att få köpa huvudbyggnaden för att genomföra sitt förslag.

Om det gamla sanatoriet skall byggas om till stora eller små lägenheter specificeras inte i tävlingsanvisningarna.

– Men det ska vara ett ekonomiskt genomförbart förslag som också tar hänsyn till byggnadens kulturhistoriska värden och ger bra bostäder, berättar Lisa Häggdahl tävlingsfunktionär på fastighetskontoret.

– Renströmska ligger lite avskilt i en park, så för att göra det attraktivt att bo måste det också kännas tryggt men samtidigt skall parken var öppen för alla göteborgare. Och det som byggs ska förstås vara så tillgängligt som möjligt för funktionshindrade, säger Lisa Häggdahl.

Vinnaren presenteras i november

592E.jpg
Tävlingen pågår fram till den 31 augusti, efter det vidtar juryns bedömningsarbete fram till slutet av oktober. Vinnaren tillkännages i november, då kommer också tävlingsförslagen att ställas ut.
Juryn som ska bedöma förslagen består av fastighetsnämndens ordförande Owe Nilsson, vice ordförande Kjell Björkqvist, fastighetsdirektör Christina Johnsson, stadsbyggnadsdirektör Lars Ivarsson samt Peter Junker, avdelningschef på fastighetskontoret.

Fotnot:
Frågor om tävlingen besvaras av Lisa Häggdahl, tel 031-61 14 08, lisa.haggdahl@fastighet.goteborg.se

631E.jpg

Foto: Stadsmuseet