Konstelever visade vägen i Landala. Två studerande från Dômens konstskola och ett gäng intresserade hyresgäster i Landala har tillsammans förvandlat gamla slitna entréer till ombonade och välkomnande vestibuler. ”Jag är jättenöjd”, säger kvartersvärden Christer Jacobsson.

Det var våren 2012 som det stod klart för Bostadsbolagets kvartersvärd Christer Jacobsson att flera av trappuppgångarna i hans område var så nötta och solkiga att något måste göras.

– Av en händelse pratade jag med Fanny Nylund som var nyinflyttad i en av uppgångarna på Landalabergen, säger Christer Jacobsson.

”Folk var ju glada att det hände nånting”
57F0_2.jpg
Fanny studerade då på Dômens konstskola och sammanförde Christer med skolans rektor. Efter det mötet dröjde det inte många dagar förrän arbetet tog fart. Fanny, och hennes klasskamrat Emelie Yee, började redan under sin sista månad på skolan skissa på olika förslag. I slutet av maj kunde de presentera sina tankar för hyresgästerna i de fem uppgångarna på Landalabergen 20-24.

– Vi bjöd in till två möten dit alla var välkomna med idéer och åsikter, säger Fanny Nylund och fortsätter:

– Entréerna var väldigt slitna, så folk var ju glada att det hände någonting.

Letade grejer på loppis
1FC6.jpgEn del av målningen och tapetsering klarade Fanny och Emelie själva med hjälp av insatser från hyresgästerna. Annat – som kakling och mer avancerad tapetsering – lades ut på entreprenörer.

Under sommaren letade tjejerna ramar och roliga detaljer på loppmarknader medan Christer Jacobsson kompletterade med olika lampor.

– Kristallkronan kostade till exempel bara hälften så mycket som en vanlig tråkig. Överhuvudtaget kan man göra väldigt mycket genom att jobba med ljussättningen, säger han.

När arbetet drog ut på tiden blev en del hyresgäster lite otåliga.

Arbetet kunde gått fortare
– Med facit i hand hade det varit bra om det hela gått fortare, men det var semestertider och långa leveranstider.

– För Emelie och mig var det spännande att för första gången jobba i en offentlig miljö, och vi skulle gärna göra om det i en annan trappuppgång, säger Fanny Nylund.

Kvartersvärden Christer Jacobsson är å sin sida mer än nöjd.

– Tanken var ju att vi skulle försöka skapa en ombonad hemkänsla redan i entrén. Det har vi lyckats med, och det blev egentligen inte dyrare än om vi jobbat på traditionellt vis.

484C_2.jpg