Nytt 70+-boende invigt. Med fikaträffar i samlingslokalen och enkla anpassningar av lägenheterna skapar kommunala bostadsbolaget Poseidon trygghetsboenden för 70-plussare runt om i Göteborg. Tidigare i veckan invigdes det första i Angered.

Se film: Invigning av Poseidons trygghetsboende i Angered

Hej Jan Nilsson, distriktschef i Angered. Vad är det som är speciellt med era trygghetsboenden?

– Våra trygghetsboenden är vanliga lägenheter där vi med enkla medel gör det tryggt och enkelt att bo kvar hemma när man blir äldre. Vi har också en lokal som våra trygghetsboende kan använda för olika aktiviteter. Men de 35 personer som har trygghetsboenden i området får själva bestämma hur de vill ha det. Lägenheterna ligger i olika hus, men i samma område och lokalen, Eklövet finns i närheten. Det blir som en fritidsgård för de äldre.

I Angered var trygghetsvärden Sheribane Dibrane på plats under invigningen. Vad är hennes uppgift?
– Stadsdelsförvaltningen har avdelat en halvtidstjänst som ska hjälpa till med att ordna aktiviteter och stötta de äldre för att få igång både kontakt mellan dem och lite olika aktiviteter. Hon kan också ha lite koll på de boende och höra av sig om det är någon som inte kommer eller gå och knacka på dörren om det är någon som blir sjuk. Vi har liknande lösningar på ett par andra ställen och det känns som att de boende verkligen uppskattar den sociala delen av detta, nästan mer än själva anpassningen.

Hur många trygghetsboenden har ni?
– Nu har vi ju 35 lägenheter i Lövgärdet och dessutom har vi 25 lägenheter i Högsbohöjd och 30 i Svartedalen. Men vi har planer bland annat för Angereds Centrum.