Trycket på Göteborgs Stads tomtkö är nu hårdare än på flera år. Idag står 2.400 personer i kö för att få köpa en villatomt. I november släpps ett stort område i Torslanda med cirka 70 tomter. Fastighetskontoret hoppas därmed kunna nå målet på 100 förmedlade tomter per år.

För två år sedan infördes ett nytt system för den kommunala tomtkön, med en årlig avgift på 400 kronor för den som vill stå kvar i kön.

Helt webbaserad kö

Det ledde till att många avstod sin plats och kön minskade från 2.200 till 1.600 personer. Men nu är intresset alltså tillbaka på den högre nivån – med råge.

– Vi har fått en mer aktiv kö, vilket var avsikten med avgiften, säger Birgitta Lundström, som ansvarar för tomtkön på Fastighetskontoret.

Numera är tomtkön helt webb-baserad, vilket har förenklat administrationen och gjort det lättare för alla köande att följa vad som händer. Med personliga lösenord loggar man in på tomtköns hemsida, kan se hur lång kön är, vilka områden som är på gång och anmäla intresse.

Ett stort område som fördröjts länge – på grund av en överklagad detaljplan – är Älvegårdsvägen i Torslanda.

Bara 50 tomter förmedlades i fjol

Totalt ska det byggas 400 nya bostäder vid Älvegårdsvägen, en tvärgata till Kongahällavägen bakom Lillebykiosken. Mellan 75 och 85 tomter ska fördelas via tomtkön, osäkerheten beror på hur många förskoleavdelningar som behövs i området.

Göteborgs Stad har som mål ett erbjuda 100 tomter per år, men har inte lyckats med det på senare år. Förra året blev det bara ett 50-tal. Men i år ser det ut som om målet nästan nås, tack vare de 70 tomterna i Torslanda plus nästan 20 som fördelats tidigare i år.

– När vi vet exakt hur många tomter det blir vid Älvegårdsvägen, får alla som är intresserade anmäla sig till just det området. Först då vet vi hur stort intresset är, säger Birgitta Lundström.