Empanadas från Chile, finsk kålrotslåda och Teodoras libanesiska dadelkakor är tre av recepten i den nyutgivna kokboken "Smaker från Hjällbo". Det är boende, företagare och folk som jobbar i Hjällbo som delat med sig av recept från 20 kulturer för att fira att stadsdelen i år fyller 40.

– Vi ville göra något som speglar det rika kulturliv som finns här i Hjällbo. Valet föll på att göra en kokbok av och med människor i Hjällbo, säger Bettina Öster Tunberg, vd för Hjällbobostaden, det kommunala bostadsbolaget som i år tioårsjubilerar.

Nedslag hos Hjällbos handlare

Förutom recepten bjuder kokboken också på tips och fakta om grönsaker och frukter som matbanan, granatäpple, Eddopotatis och majrova.

Dessutom gör man små nedslag hos Hjällbos handlare och restaurangidkare. Som i fiskvagnen hos Emil Nilsson och hans pappa Per Nilsson som sålt fisk på Hjällbo torg sedan 70-talet.

Göteborgs första kebab

Det var också i Hjällbo som Göteborgs första kebabställe öppnade för över 20 år sedan. Det berättar Mohammed Elnet som driver en pizzeria- och kebabrestaurang.

– Mat har i alla tider förenat människor världen över oh är ett spännande sätta att mötas – både mellan kulturer och individer, säger Bettina Öster Tunberg.

Fotnot:
En begränsad upplaga av boken säljs från den 14 april på Hjällbobostadens Boservice på Bergsgårdsgärdet 69 i Hjällbo. Ett smakprov finns som pdf på länken längst ner i artikeln.