6.885 lediga lägenheter annonserades ut på webbplatsen BoPlats Göteborg förra året. Motsvarande siffra för 2002 var 3.837 lägenheter. Det är en ökning med nästan 80 procent. ”Ökningen beror på att vi nu har automatisk överföring av lediga lägenheter från de stora kommunala bostadsbolagen", säger Maria Meyer-Martins, VD på BoPlats Göteborg.

– När lägenheterna hos SGS, Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget blir lediga för extern uthyrning så går de till oss, men vi kan inte uttala oss om antalet lediga lägenheter totalt har ökat, säger Maria Meyer-Martins.

Webbplatsen flitigt besökt

Av de utannonserade lägenheterna var 2.060 rena studentlägenheter. För övriga sökande fanns 4.825 lediga lägenheter att söka i och utanför Göteborg. 306 av dessa låg mycket centralt, 1.931 fanns i halvcentrala stadsdelar som till exempel Lunden och Kungsladugård.

Antalet besökare på BoPlats Göteborgs webbsida har också stigit. Varje månad har i genomsnitt 173.000 unika besökare varit inne på minst två sidor, vissa månader har siffran varit närmare 200.000.

Lägenhetssökande blir lättare

För att söka en eller flera lediga lägenheter lämnar den sökande en intresseanmälan som skickas direkt till hyresvärden. Under förra året skickades drygt 500.000 sådana anmälningar, de flesta från personer som redan bor i Göteborg. En fjärdedel av de sökande bor utanför Storgöteborg.

BoPlats Göteborg ska förbättra och förenkla lägenhetssökandet så att användaren bara behöver fylla i sina person- och adressuppgifter en enda gång oavsett hur många lägenheter personen söker. Den nya köfunktionen beräknas vara färdig efter sommaren.