Drygt 2.000 utryckningar på ett år. Det är facit efter första året med Störningsjouren i Göteborg, de kommunala bostadsbolagens jourbilar för högljudda hyresgäster. Snart utökas verksamheten med en extra bil på helgerna.

– Från och med 1 juni ska vi ha tre bilar ute fredag- och lördagkvällar, då det är mest störningar, berättar Bo Strandberg, vd för Störningsjouren.

Hög musik stör mest

– Vi hade väl detta på känn redan från början. När vi nu ser att ungefär 35 procent av alla störningar sker fredagar och lördagar, sätter vi in ytterligare en bil då.

Störningsjouren startade sin verksamhet 1 april förra året och har elva anställda. Jourbilarna utgår från kontoret i Hjällbo varje kväll klockan 20 och rullar till tre-fyra-tiden på morgonen.

Hälften av alla utryckningar handlar om hög musik. Högljudda fester, spring i trapporna och ”klamp och duns” är andra vanliga störningar.

– De flesta är väldigt trevliga när vi kommer. De inser att man inte kan ha högtalarna kloss an till väggen och spela hög musik. Så de brukar rätta sitt beteende efter en tillsägelse, i alla fall om de får klart för sig att det äventyrar hyreskontraktet om de fortsätter att störa sina grannar, säger Bo Strandberg.

De bolag som bekostar Störningsjouren har nästan 70.000 lägenheter i Göteborg. Totalt 2.080 utryckningar på ett år låter därför inte som någon hög siffra.

Störande får betala avgift

– Det är ungefär vad vi hade räknat med. Men vi har kunnat konstatera att många väntar alldeles för länge innan de ringer oss, alla har ju rätt till lugn och ro i sitt boende, säger Bo Strandberg.

Varje utryckning från Störningsjouren kostar 1.000 kronor, vilket betalas av hyresvärden. Men numera tar flera av bostadsbolagen i sin tur ut en avgift av hyresgästen som stört, runt 400-500 kronor.

– Det borde ju ha en avskräckande effekt, men någon statistik som bevisar det finns inte ännu, säger Bo Strandberg.

En ambition är att få med även privata hyresvärdar.

– Vi vill jättegärna ha med dem i samverkan kring en tryggare och mänskligare stad. Jag vet att intresset finns och min förhoppning är att åtminstone några privata värdar ansluter sig under andra halvåret i år, avslutar Bo Strandberg.