"Många vill hjälpa till". Boplats Göteborgs satsning för att få folk att hyra ut rum och gäststugor som inte används har lett till en ökning på 46 procent av antalet annonser på sajten. ”Det går väldigt bra och många vill hjälpa till”, säger Pernilla Högfors, projektledare på Boplats Göteborg.

Sedan i höst har Boplats Göteborg ett särskilt uppdrag att uppmuntra göteborgare och västsvenskar att hyra ut rum, gäststugor och andra möjliga bostäder till nyanlända flyktingar. Det har man gjort genom att informera i olika kanaler och anordna ett antal evenemang.

Utställning om attefallshus i vår
– Jämfört med förra hösten har antalet annonser ökat med 46 procent. Och det har varit jättebra respons på våra evenemang. En kväll informerade vi tillsammans med stadsbyggnadskontoret om hur man kan bygga om sin villa till flera lägenheter – då var intresset så stort att vi var tvungna att byta lokal, säger Pernilla Högfors.

Satsningen fortsätter till våren med bland annat en utställning om så kallade attefallshus som pågår mellan vecka 9 och vecka 13.

– Då kommer olika aktörer att ställa ut stugor utanför vårt kontor. Vi gör det för att inspirera och visa vilka fina hus det finns – många är som små lägenheter på 25 kvadrat med helkaklad dusch, badrum och kök.

Kollar att hyrorna är skäliga
Hur många av de annonserade lägenheterna som gått till just nyanlända flyktingar vet hon inte i nuläget, eftersom det bara är bostadsannonserna som publiceras på Boplats Göteborgs sajt. Därför gör man nu en enkätundersökning bland de som hyrt ut under våren för att se hur det gått och vilka som hyrt bostäderna.

Hyresavtal och kontraktsskrivning får alltså hyresvärd och hyresgäst lösa själva. Boplats Göteborg försöker dock hjälpa till med bland annat evenemang om vad det innebär att vara hyresvärd, mallar för avtal och information om reglerna på hyresmarknaden.

Dessutom har Boplats Göteborg kontrollerat så att de hyror och villkor som anges i annonsen är skäliga, och att den som vill hyra ut är folkbokförd på adressen.

– Vi ser ju inte själva avtalen men gör vad vi kan genom att informera om lagstiftningen och ge rekommendationer till de som vill hyra ut.