Om att leva och bo i centrum. Den som är 55+ och börjar fundera över sitt framtida boende har all anledning att ta sig till stadsdelen Centrums temadagar Leva och bo i centrum den 25–27 april. Där går det att få tips om olika praktiska lösningar i boendet, men också möjlighet att påverka stadens utformning, så att den fungerar att åldras i.

Det finns egentligen två syften med temadagarna, berättar Annika Strandberg, enhetschef för den förebyggande och hälsofrämjande enheten i stadsdelen Centrum, som är arrangör.

– Ett syfte är att väcka frågan hos enskilda som är 55 och äldre, hur de egentligen vill ha sitt boende framöver. Så man inte blir sittande i sin lägenhet på fjärde våningen utan hiss.

Inspirationsresa till Bovieran i Sävedalen
För det här ändamålet finns det föredrag om allt från privatekonomi och hur man håller sig i form till hur man själv kan utforma och designa sitt hem på ett smart sätt om man vill bo kvar.

– Vi vet genom undersökningar att de allra flesta faktiskt vill bo kvar där de redan bor.

Utöver föredragen finns en utställningsdel där man bland annat kan prova surfplattor och andra smarta ting som underlättar i vardagen, få hjälp av arkitekter med inredning och belysning. En rad bostadsbolag ställer också ut om sina seniorboenden. På fredagen ordnas också en inspirationsresa till Bovieran i Sävedalen.

– Det är kul att kunna visa. Bovieran sticker ju ut lite, med sin stora inglasade trädgård och mötesplats i mitten. Det boendet är ju rätt så omtalat, säger Annika Strandberg.

Men det finns också föredrag om stadsbyggnad och hur man bygger för äldre. I utställningsdelen finns också stadsdelspolitiker som vill lyssna till seniorer om vad som krävs för att de ska få ett bra boende.

”Alla är välkomna”
Ett annat viktigt syfte med arrangemanget är att skapa en dialog i stadsdelen och lyssna på vad medborgarna vill: Hur man kan underlätta för människor att bo kvar, kanske med bättre hissar, dörröppnare, gårdar och bänkar, hur man kan utforma staden så att den blir tillgänglig.

– Jag hoppas det här ska sätta igång en process kring äldre och stadsplanering.i förvaltningen och i staden. Det är lätt att man bara gör seniorernas boende till en äldreomsorgsfråga, säger Annika Strandberg.

Stadsdelen centrum står som arrangör för temadagarna, tillsammans med försöksverksamheten Gôrbra för äldre.

– Alla är välkomna, men vi utgår ifrån ett centrumperspektiv. Det blir lite annorlunda än de temadagar som till exempel Askim-Fölunda-Högsbo eller Örgryte-Härlanda haft, där många bor i villor.