Vill inspirera till att planera i förväg. Hur fungerar gemensamhetsboenden och hur gör man för att skapa ett? Eller om man vill bo kvar i sin bostad på äldre dar - hur kan den då anpassas till förändrade behov? En föreläsningsserie på mötesplatsen på Karl Gustavsgatan vill inspirera till att tänka i förväg kring sitt boende.

– Vi vet att många i centrum har bott både 40 och 50 år i samma lägenhet. Någonstans måste man tänka över – kan jag bo kvar här fast jag har rollator? säger Annika Strandberg, chef för förebyggande och hälsofrämjande verksamheter i stadsdelen Centrum

Att hitta ett nytt boende brukar ta lång tid, inte minst för den som vill bo centralt. Därför gäller det att tänka efter före, menar Annika Strandberg

– Det är försent om jag redan har blivit funktionsnedsatt. Då är risken att man blir inlåst i sitt boende och inte kommer ut.

Mötesplatsen i Centrum hade en serie föreläsningar om boende även våren 2014. De var välbesökta, och får därför en fortsättning. Syftet är att ge inspiration och lyfta fram olika boendealternativ.

Årets omgång inleddes i februari med att Boplats Göteborg informerade om hur bostadsförmedlingen fungerar, vilka regler som gäller och hur man kan förbereda sig.

Förbättra hemmet med ljus och teknik
Nästa tillfälle, onsdag 11 mars, kommer en arkitekt för att berätta om hur man förbättra belysningen hemma. Då går det även att titta runt i utställningsrummet på Karl Gustavsgatan, som är fyllt av smarta saker som kan förenkla vardagen.

Den 15 april berättar föreningen Boihop om hur de skapar bogemenskaper för människor i andra halvan av livet. Majbacken i Majorna och Kornet i Bifrost har funnits i cirka tio år, och planeringen för fler gemensamma boenden är i full gång.

Om det visar sig finnas stort intresse bland dem som kommer på föreläsningen finns möjlighet att starta en studiecirkel, för att prata vidare om gemensamma boendeformer.