Ullevi, Scandinavium och Liseberg i all ära, men nu får Göteborg tre nya arenor som kommer att locka tiotusentals besökare. På torsdagen startar Bo i Göteborg - årets nationella boutställning - som visar upp de tre områdena Amhult, Gårdsten och Norra Älvstranden.

– Vi hoppas på cirka 50.000 besökare under de elva dagarna. Vi vet att många stora grupper kommer från hela landet, allt från kommuner och arkitektkontor till byggbolag och skolor. Så boutställningen får helt klart en nationell prägel, säger projektledare Chatrine Fritzell.

Inga specialbyggda områden

Temat för boutställningen är boende i förnyade miljöer och gemensamt för de tre områdena är att de utvecklats mycket – för inte säga förvandlats – på senare år. I Amhult i Torslanda har ett nedlagt flygfält blivit en idyllisk trädgårdsstad, på Norra Älvstranden har ett gammalt varvsområde omskapats till en ny stadsdel vid vattnet, mitt i staden.

Och i Gårdsten har slitna höghus byggts om till låga terrasshus – ”Miljonprogrammets nya ansikte”.

I motsats till tidigare bomässor är det alltså inga specialbyggda mässområden som visas upp, utan ”verklighetens” bostäder och miljöer. Så även inbitna göteborgare kan säkert få en del aha-upplevelser om hur mycket som hänt i de tre områdena. Förutom lägenhetsvisningar och guidade vandringar bjuds på 100-tals programpunkter under de elva dagarna 25 augusti – 4 september.

Hälsostuga visas i Gårdsten

– Det blir massor av aktiviteter på de olika arenorna, särskilt för barnen, så det blir inga problem att både titta på boendet och också göra nåt roligt, säger Eva Henocksson, pressansvarig för boutställningen.

I Gårdsten blir det bland annat salsafestival, mat från hela världen, lek och barnpassning och här visas en hälsostuga med telemedicinsk uppkoppling. I Amhult kan man få vara med om arkeologiska utgrävningar i det gamla stenåldersområdet och lördag-söndag hålls trädgårds- och skördefester med kockar som lagar mat.

Vid Norra Älvstranden ligger Ostindiefararen som man gå ombord på. Även Vetenskapsfestivalen kommer att vara med på ett hörn.

Fackfolk går på seminarier

– I Amhult kan man få inspiration av kända trädgårdsarkitekter som designat uteplatser och i Gårdsten har scenografer från Göteborgsoperan inrett visningslägenheter på olika teman, berättar Eva Henocksson.

För fackfolket hålls tio seminarier om allt från ”kundperspektiv på bostaden” till ”stadsbyggande i internationell konkurrens”. Ett par av dem är redan fullbokade.

På onsdagen var det pressvisning och journalister guidades runt i de tre områdena. På torsdagen öppnar utställningen för alla besökare.

Det är fri entré till samtliga arenor, som är öppna kockan 10-20 alla dagar. Bussar kör hela tiden mellan områdena. En tvådagars biljett till bussarna kostar 75 kronor och gäller även på Västtrafiks ordinarie trafik samt ger fri entré till bland annat Liseberg och Trädgårdsföreningen.

Fotnot:
Arrangörer av Bo i Göteborg 2005 är bland andra Bostadsbolaget, Egnahemsbolaget, Förvaltnings AB Framtiden, Gårdstensbostäder, JM, Sveriges Byggindustrier, NCC, Riksbyggen, HSB, Skanska, Peab, Norra Älvstranden Utveckling AB samt Göteborgs Byggmästarförening.