Slipper äta frukost ensam. I Familjebostäders samlingslokal på Siriusgatan samlas hyresgäster som bor i trygghetslägenheter – för att umgås, delta i olika aktiviteter och ha trevligt tillsammans. Vilka aktiviteter som utförs är dock mindre viktigt i det större sammanhanget.

– Det viktigaste är att finnas där och bryta ensamheten, säger Elisabeth ”Bea” Abrahamsson, trygghetsvärd på Siriusgatan.

På Siriusgatan i Bergsjön finns drygt 30 så kallade trygghetslägenheter och antalet ökar i takt med behovet. I nära anslutning finns en samlingslokal där trygghetsvärden Bea arbetar. Här finns kök, toalett, en pysselhörna och ett umgängesrum. Samlingslokalen är i första hand till för de som bor i trygghetslägenheterna även om alla, oavsett ålder och adress, är välkomna.

– I mitt arbete har jag en tät dialog med de som besöker samlingslokalen. Jag lyssnar på vilka aktiviteter som de vill genomföra och så gör jag mitt yttersta för att förverkliga dem. Vi har nyss varit i Trädgårdsföreningen och också fått besök av musikern Mats Westling, vilket är mycket uppskattat, säger Bea.

Ta promenader eller bara prata

Bea är anställd av Göteborgs Stad men arbetar hälsofrämjande för Familjebostäder genom att skapa trygghet, dialog och gemenskap i området. Även om mycket av hennes jobb kretsar kring att planera och anordna diverse aktiviteter är hon tydlig med att det inte är hennes primära syfte.

– Egentligen är själva aktiviteterna inte så viktiga i sammanhanget, det viktiga är att finnas där. Det kan handla om att äta tillsammans eller ta en promenad i området, eller för den delen bara sitta och prata. Det betyder mycket för de som bor här, säger Bea.

Hyresgästen Margareta Gardtman, som har bott på Siriusgatan i över 30 år, instämmer.

– Det är så roligt att kunna hitta på saker tillsammans, men en enkel sak som att slippa äta frukost ensam betyder också väldigt mycket. Trots att det oftast bara är jag som brukar komma på frukosten så fortsätter ändå Bea att äta tillsammans med mig. Hon är så snäll, säger Margareta.

Samlingslokalen på Siriusgatan 55 i Bergsjön är öppen måndagar, onsdagar och fredagar klockan 11.00–15.00.