Påsklovssatsning hos Gårdstensbostäder. Vad gör du om det börjar att brinna hemma eller hos grannen? Hur kan du undvika att det börjar att brinna? Det fick påsklovsjobbande ungdomar på Gårdstensbostäder lära sig på en föreläsning för att kunna sprida informationen vidare till hyresgäster i Gårdsten.

Det kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder låter ungdomar arbeta under påsklovet. En uppgift som några fick var att informera om brandskydd i hemmet.

– Vi vill nå ut med konkret information om brandskydd, det är viktigt och därför gör vi den här satsningen på påsklovet. Vi hoppas kunna göra det även på sommarlovet, säger Louise Schaufelberger Staffas, projektledare för sociala frågor på Gårdstensbostäder.

Viktigt med brandvarnare

Men först fick både ungdomar och ledare gå på en föreläsning med Peter Södergren, verksamhetsutvecklare på Räddningstjänsten Storgöteborg. Han berättade bland annat om hur man kan minska risken för brand hemma, hur man ska agera om det börjar att brinna och hur man kan skydda sina grannar om man bor i ett flerbostadshus.

– Det absolut viktigaste är att ha en brandvarnare. Den som äger lägenheten är skyldig att se till att det finns en brandvarnare och det är den som bor i lägenheten som ska se till att den fungerar. Det är bra att ha brandvarnare i flera rum för att kunna upptäcka bränder tidigt, säger Peter Södergren.

Vanligast med brand på spisen

Den vanligaste brandorsaken är att det börjar att brinna på spisen. Därför är det bra att alltid vara i köket när man lagar mat. Det är också bra att rengöra filtret i fläkten och att inte ha saker i närheten av spisen som kan börja brinna.

– Bästa sättet att släcka en brand i en kastrull med brinnande olja är att lägga på locket eller använda brandfilten. Använd aldrig vatten när det brinner på spisen, säger Peter Södergren som visade en film på hur kraftigt elden flammade upp när lite vatten hälldes i en brinnande kastrull.

Gratis att ringa 112

Börjar det brinna är det viktigt att göra rätt. Rädda, varna, larma, släcka är en bra minnesregel. Förutom brandvarnare är det bra att ha en brandfilt och en brandsläckare med pulver  hemma. Det är också viktigt att ha en hemförsäkring så att man kan få ersättning om det har brunnit.

– Det är gratis att ringa till 112 för att larma och man behöver inte betala för att Räddningstjänsten kommer, det kan vara bra att känna till, säger Peter Södergren.

Fler tips på hur du kan förebygga bränder och hur du ska agera om det börjar brinna finns i länken nedan.