Fotboll, brännboll, picknickar och lekar – det är några av de så kallade spontanaktiviteter som några unga sommarvärdar fått i uppgift att organisera i Hjällbo under sommarlovet. Bakom initiativet står kommunala Hjällbobostaden, inspiration till projektet kommer från hyresgästerna själva.

Hjällbo är ett av Göteborgs barnrikaste bostadsområden och många av dem är kvar i stadsdelen även under sommaren. Det leder givetvis till en del fotbollsspel och annat stoj inne på gårdarna under sommaren.

Bor själva i området

Därför prövar Hjällbobostaden i år ett nytt grepp för att få med barn och yngre tonåringar på lite mer uppstyrda, men ändå inte helt genomorganiserade verksamheter.

Fem sommarvärdar i 20-årsåldern, alla med utbildning och erfarenhet av ungdomsarbete, har anställts för att dra igång spontana aktiviteter bland de unga.

– Tanken är att sommarvärdarna ska finnas på plats, samla ihop barnen och visa vad man kan hitta på. Det kan handla om att spela fotboll eller brännboll eller att ordna lekar som kräver lite samordning, säger Linda Thorsson på Hjällbobostaden.

– Sommarvärdarna bor själva i området. De ska fungera lite grann som förebilder för barnen.

Gruppen ska finnas på plats varje vardag mellan klockan 14 och 21. Om det är dåligt väder har de tillgång till en gymnastiksal i en skola.

Badbuss en gång i veckan

Idén föddes när Hjällbobostaden nyligen genomförde en knacka dörr-kampanj i området.

– Väldigt många hyresgäster tyckte att det var lite för mycket barn på gårdarna. Det finns fotbollsplaner och andra ställen att leka på i närheten, men det krävs att någon tar initiativet till att använda dem i stället för gårdarna, säger Linda Thorsson.

Liksom tidigare år anordnas även denna sommar turer med en badbuss från Hjällbo en gång i veckan, i samarbete med Hyresgästföreningen.

Närmare 60 ungdomar har också fått sommarjobb inom ROS-projektet (Rent och Snyggt i Hjällbo). Det innebär att de under en tvåveckorsperiod får arbeta med städning och trädgårdsarbete i stadsdelen.