Jubileum i Backa Röd med trädgårdsfika och guidade turer. Ett decennium har gått sedan första delen av Värdens park i Backa Röd invigdes. Den blomstrande parken med perennplanteringar och slingrande grusgångar är inte bara en uppskattad mötesplats för de boende, utan lockar också många besökare. Lördagen den 24 augusti firas jubileet med guidade visningar.
För drygt tio år sedan bestämde sig bostadsbolaget Poseidon för att omvandla de stora gräsytorna i Backa Röd till en trivsam, grönskande utemiljö. 2003 stod den första delen av Värdens park klar: 13 000 perenna växter som samsas på 5 000 kvadratmeter.
– Parken blommar hela sommaren, men är som allra finast nu på sensommaren. Tonvikten är perenner men det finns även en del buskar och träd, säger Gisela Weber, som är parkansvarig.
Värdens park anspelar inte bara på att det är fastighetsvärden som anlagt parken, utan också på att det finns växter från hela världen.
– En del är ganska ovanliga, vi har bland annat ett gingko-träd.
Det är trädgårdskonsulterna Mona Holmberg och Ulf Strindberg som gestaltat Värdens park tillsammans med landskapsarkitekten Ulf Rehnström.
Totalt 8 000 kvadratmeter
I centrum står ett gigantiskt solur som omges av nio perennrabatter, var och en med sitt eget färgtema. Från en varm röd-orange-gul färgskala till en kallare blå-violett-rosa. Rabatterna omges av träd och buskar – bland annat 50 olika slags azaleor, en taggig jättearalia och en chilensk sydbok.
Ett par år efter invigningen stod andra delen på 3 000 kvadratmeter klar. Den har havet som inspirationskälla och är avsedd för upplevelse, lek och umgänge. En av gräskullarna är utformad som en val med en stålskulptur som stjärtfena. Ur valens ”blåshål” sprutar det vatten och när man går genom parken aktiveras högtalare med överraskande ljud.
Nu grönskar även gårdarna
Poseidon har också valt att fortsätta utveckla gårdsmiljöerna med variationsrik grönska. I Backa Röd består gårdsplanteringarna av allt från gammeldags pioner och syrener till exotiska magnolior. Gårdarna har också fått namn efter växterna – i Honungsgården klättrar honungsrosen, i Bambugården rasslar bamburuggar och i Vingården slingrar vinrankorna.
Att de boende i området är stolta över sina utemiljöer är inte så konstigt.
– De som bor här brukar ta hit sina vänner och bekanta och visa parken. Varje plantering har fått en skylt med en ritning över planteringen och växternas namn, säger Gisela Weber.
Guidade visningar
Många trädgårdsintresserade kommer från när och fjärran för att besöka parken. Förutom de som tar sig dit på egen hand arrangeras varje år guidade visningar för ett par tusen personer.
Att använda perenner i offentliga planteringar var tidigare ganska ovanligt eftersom det ansågs svårskött.
– Men så länge man planterar tillräckligt tätt är ogräs inget problem. Perennrabatter kräver intensiv skötsel under våren fram till midsommar, men sedan är de väldigt lättskötta. Traditionella buskplanteringar måste man rensa hela säsongen, säger Gisela Weber.
På lördag den 24 augusti firar Poseidon Värdens parks första decennium med att bjuda på kaffe och guidade visningar varje halvtimme mellan 12 och 15. Första visningen startar 12.30.