Platser i både sol skugga. Under sommaren har ett 60-tal krukväxter checkat in på Kvartersodlats växtpensionat. För en symbolisk summa har de fått både kärlek, vatten och näring under två veckors tid.

Växtpensionatet är en ny gren i stadsodlingsprojektet Kvartersodlat och hittills är det mest kvinnor som utnyttjat tjänsten. För bara tio kronor har de kunnat försäkra sig om att någon bryr sig om deras växter under semestern.

– Vi har tagit hand om ett 60-tal små, rara växter. En hel del sticklingar, men också pelargoner och ungkarlsblommor. Alla har överlevt vår behandling, säger Niklas Wennberg på Kvartersodlat.

Väcker fler frågor kring hållbara kvarter
Tanken är att växtpensionatet ska fortsätta sin verksamhet under hösten, då inne i växthuset. Det finns också planer på att erbjuda vinterförvaring av växter.

– Till exempel pelargoner som kräver lite lägre temperaturer är vanlig rumstemperatur.

Enligt Niklas Wennberg väcker idén med växtpensionat ytterligare frågor kring hur man bygger hållbara kvarter.

– Hur ska vi förvara det som skördas från stadsodlingarna? Funktioner som spara och lagra finns inte med när det planeras och byggs. För att skapa en hållbar livsstil måste vi hjälpas åt, hitta lösningar som har kollektiv och kooperativ karaktär, säger han.