Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2001-12-08]

Botaniska bjuder på en doft av jul

Paulina Andersson och Stass Skopineevs luktar på kanelstång Foto: Peter Svenson

Botaniska trädgårdens julutställning Från mandel till mistel. lämnar ingen oberörd. Alla sinnen får sitt lystmäte: syn och lukt men även hörsel - för stilla, långt borta anar man en änglakör sjunga. Det är julstämning på ett jordnära och föga påträngande sätt som ger ro i sinnet.

På julröda papper kan man läsa och lära massor som man inte visste förut:
Att nejlikospäckade apelsiner hängande i röda sidenband kallas pomander efter franskans pommes d´ambre och är en sorts motsvarighet till luktsalt. Eller att det till 1 liter rödvin går åt 33 sockerbitar när man gör glögg – om man inte använder sockertopp förstås, den kan man köpa bl a i Botaniska trädgårdens butik.
60B0.jpg

Eller att julbegonian fyller hundratio år i år – världens första julbegonia korsades fram 1891 och gjorde sin sverigedebut på i Trädgårdsföreningen i Göteborg under det stolta namnet ”Gloire de Lorraine”.

Sex sorters nötter
Och du får veta det mesta om gamla julseder: till exempel att det bland julgodiset skall finnas minst sex sorters nötter och i julgröten en mandel samt att många julseder är av hedniskt ursprung och ”översatts” för att passa in i den kristna religionen.

Till julen var skörden bärgad och slagen, den sista sädeskärven utsatt till fåglarna, öl för hela vintern var nybryggt, brödkakorna hängda på stavar i taket, skinkan rökt och sillen saltad. Och nu fick man äntligen smaka på härligheterna.

Alla fick sin ”julhög” med brödkaka i botten och toppad med äpple – Ingrid Marie är det klassiska röda juläpplet. Hur riklig julhögen var berodde på husfolkets armod eller välstånd.
1FDA.jpg

Kanonkulan går i arv
Förr i tiden sågs husfadern i köket endast till jul då han med en skål mellan knäna malde svartsenap med hjälp av en kanonkula. Magnus Neuendorf, intendent i Botaniska trädgården, ansvarar för utställningen och han minns att hans far satt och rullade kanonkulan över senapskornen till jul, och nu gör han det traditionsenligt själv.

Fakta:

Julutställningen i Växthusen är öppen t.o.m. 6 januari , dagligen kl 10-16 utom julafton, juldagen och nyårsafton då det är stängt.

Guidade visningar 8 och 9 december kl 13


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling