Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2019-04-04]

Brasiliansk delegation besöker Guldhedsskolan

Vill lära mer om minskat matsvinn. Göteborgsmodellen för mindre matsvinn har snart spridit sig till ett 50-tal svenska kommuner. Intresse finns även i utlandet. Fredag 5 april besöker en brasiliansk delegation Guldhedsskolan för att lära sig mer om modellen, som de vill använda på grönsaksmarknader i Sao Paolo.

Den så kallade Göteborgsmodellen för mindre matsvinn i Göteborgs Stads kök har varit väldigt lyckosam. När projektet avslutades i början av året visade resultatet att matsvinnet hade halverats sedan starten.

Christina Linnerhag.

– Det är många svenska kommuner som visat sitt intresse, och jag skulle tro att det är ett 50-tal som tagit efter. Vi har varit i andra kommuner och föreläst och vi har haft Skype-samtal och skickat material till många, säger projektledaren Christina Linnerhag.

Naturvårdsverket arrangerar
Nu kommer tio forskare och studenter från ett universitet i Sao Paolo till Göteborg för att lära sig mer. Besöket är arrangerat av Naturvårdsverket. Efter ett inledande seminarium där Allwin, Göteborgsmodellen och Green Gothenburg presenteras kommer delegationen åka till Guldhedsskolan.

– De vill titta i köket och intervjua dem som jobbar där. Guldhedsskolan har jobbat många, många år med att minska matsvinnet och sedan Göteborgsmodellen infördes har de minskat ytterligare, så där finns mycket kunskap, säger Christina Linnerhag.

Förutom att köket lyckats bra med att minska kökssvinn och serveringssvinn har även eleverna varit bra på att minska tallrikssvinnet på skolan.

– Den här dagen serveras de sushi som belöning. Vilket även de brasilianska besökarna får smaka på.

Intresse även från Norge
Den brasilianska delegationen vill använda modellen som mall för ett liknande arbete på flera statliga grönsaksmarknader i Sao Paolo. Även i Norge har man fått upp ögonen för Göteborgsmodellen.

– De vill komma i maj. För dem handlar det mest om att minska svinnet inom äldrematen, säger Christina Linnerhag.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 17 oktober

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling