Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2006-12-19]

Bygget av Pedagogen höll både budget och tidsramar

Nya Pedagogen med Sociala huset närmast i bild, det nya huset på det som en gång var parkering och längst bort Gamla latin som fått en välbehövlig renovering. Bland annat har den gamla aulan återställts. Foto: Hans Wretling

Bygget av nya Pedagogen, ett jätteprojekt på cirka 750 miljoner kronor, har hållit både tids- och kostnadsramarna, vilket är ovanligt för ett så stort och långvarigt projekt. Det konstaterar nu kommunala bolaget Higabgruppen vid sin slutavstämning av projektet.

– Vi är stolta över att från en kort avsiktsförklaring mellan Göteborgs Stad, GU och Higabgruppen löst uppdraget med att förverkliga ett Cityuniversitet i Göteborg. Ett projekt som bidrar till god utveckling för Göteborg liksom för universitetet som attraktiv studentstad, säger Higabgruppens VD Berndt Svensson.

Det är Higabgruppen som färdigställt Pedagogen, ett av de största byggprojekten i Göteborg under de senaste åren.

Flytt efter mångårig diskussion

Jämfört med till exempel Operan och Lilla Bommen (Läppstiftet) så är Pedagogen volymmässigt större, med en projektkostnad på cirka 750 miljoner kronor. Hyresgäst är Göteborgs universitet.

Pedagogens flytt från Mölndal till centrala Göteborg har diskuterats under många år och flyttplaner startade i ett samtal mellan kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson och Jan Ling, dåvarande rektor för Göteborgs universitet.

Denna diskussion ledde senare till att GR-kommunerna skrev till Göteborgs universitet och ställde krav på en bättre lärarutbildning.

Historik | Bygget av nya Pedagogen

1998: Göteborgs universitet påbörjar en lokaliseringsutredning vilken resulterar i beslutet att nya Pedagogen ska ligga vid Sociala huset.

Juni 1999: En avsiktsdeklaration undertecknas av Göteborgs Stad, Göteborgs universitet och Higabgruppen om att gemensamt utveckla och bygga nya Pedagogen vid Sociala huset.

December 1999: Arkitekttävling startar

Juni 2000: Tävlingsjuryn rekommenderar Nyréns förslag för Sociala Huset-tomten resp 3XNielsens förslag för Gamla Latin-tomten. Senare tillkommer Gamla Latin-byggnaden som Arkitektlaget ritar om.

Februari 2003: Nya detaljplanen vinner laga kraft.

Mars 2003: Higabgruppen garanterar universitetet att inflyttning kan påbörjas den 20 juni 2006 och att kostnaderna ska hållas.

Maj 2003: Projektering påbörjas

Augusti 2003: Första entreprenaden upphandlas

18 mars 2004: Det första officiella spadtaget

20 juni 2006: Slutbesiktning, flytten från Mölndal påbörjas.

1 september 2006: Leif Pagrotsky inviger


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling