Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Bostad

[Publicerad 2019-02-05]

Byggstart för 5200 nya bostäder i Göteborg förra året

Rekordår för bostadsbyggandet. Under 2018 påbörjades bygget av 5200 bostäder i Göteborg. Och det finns goda förutsättningar för att byggstarterna kommer att ligga högt även under 2019. ”Det är positivt att det byggs så många bostäder eftersom vi fortfarande har bostadsbrist”, säger Lukas Jonsson på fastighetskontoret.

När fastighetskontoret sammanställde siffrorna för bostadsbyggandet 2018 visade det på ett trendbrott. Att 5 200 bostäder påbörjades under året var en ökning med 40 procent jämfört med 2017. Som jämförelse påbörjades under föregående fem år i genomsnitt knappt 2 900 bostäder per år.

– Vi har en stark byggkonjunktur och så har staden gjort en uppväxling av planerings- och genomförandeverksamheten. När fler planer blir klara, finns det också förutsättningar för att starta fler byggprojekt, säger Erik Carles på fastighetskontoret.

Från bygge till hem
Nästan en tredjedel av alla byggstartade bostäder ligger i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo, men av de färdigställa finns flest i stadsdelen Centrum, följt av Lundby. Även i Östra Göteborg har det varit byggstart för många nya bostäder.

– Det är positivt eftersom varje påbörjad bostad kommer ju faktiskt att bli ett hem för ett hushåll. Men det är klart att det finns risker för hur det kommer att utvecklas framöver också, säger Lukas Jonsson och nämner bland annat utmaningar med kommande ränteförändringar, konjunkturavmattning och kompetensförsörjning.

Den nedgång i bostadsbyggandet som skett i Stockholm och på en del andra ställen i landet har man dock inte märkt av i Göteborg ännu.

– Vid slutet av 2018 pågick nybyggnation av 7 300 bostäder och dessa kommer att färdigställas successivt under de kommande åren. Det är en hel del på gång och vi tror på ett starkt 2019 för bostadsbyggandet i Göteborg.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling