Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Trafik

[Publicerad 2002-01-14]

Chalmers utvecklar ny whiplashdocka

Nackskador, som ofta kallas whiplashskador drabbar allt fler människor och har de senaste åren fått stor uppmärksamhet. Det är främst vid kollisioner bakifrån som personer får dessa skador.

Den nya krockdockan, BioRID, har utvecklats på Chalmers och har redan fått internationell uppmärksamhet. En ny doktorsavhandling som granskat dockan visar att den är bättre än dagens krockdockor.

Mer människoliknande

Krockdockan är visar ett mer människolikt rörelsemönster än äldre krockdockor. Dessutom har Astrid Linder, som ligger bakom doktorsavhandlingen, utarbetat nya tester för att bedöma skyddseffekterna av säkerhetsutrustning vid trafikskador. Det är viktigt för att bättre kunna utforma framtida tester av utrustning som ska skydda mot kollisioner bakifrån.

En arbetsgrupp inom ISO, den internationella standardiseringskommissionen, har föreslagit att den nya krockdockan BioRID ska vara den docka man bör använda i prov för att utvärdera skyddet mot nackskador hos olika bilsäten.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 23 maj

Sändningen startar klockan 16 på torsdag 23 maj.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för bostäder och verksamheter i Pustervik, gemensamma riktlinjer för stadens avhopparverksamhet, detaljplan för Västlänkens station Korsvägen och åtgärder för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier på Göteborgs Stads arbetsplatser var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 22 maj. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling