Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2010-04-27]

Cirkus och krumelurer när förskolebarn ställer ut

Konstmuseet ställer ut verk av förskolebarn från Härlanda och Örgryte under en månad.

Ett stort papper med färgglada fotavtryck, en tunnel att krypa igenom och en vägg med öppningar där man kan klättra in. Det är tre exempel på vad förskolebarnen kommer att visa upp på årets utställning på Göteborgs konstmuseum. Onsdagen 28 april är det dags för vernissage.

I tio år har barn från två förskolor under en månad fått visa sina verk på Studio 2 på konstmuseet. I år kommer barnen från Härlanda och Örgryte.

Fokus på rörelse

Konstnärerna de arbetat tillsammans med är Andreas Hautola-Andstedt, Therese Gustavsson och Py Huss-Wallin. Konstnärerna har besökt förskolorna fem gånger och temat har varit Cirkus, krumelurer och krumbukter, med fokus på rörelse

– Två av konstnärerna har erfarenheter från nycirkus och där ingå ju verkligen mycket rörelse som kan ge inspiration. Bland annat har barnen fått gå omkring på ett stort papper och göra fotavtryck i olika färger, berättar intendent Philippa Nanfeldt på Göteborgs konstmuseum.

Projektet ställer stora krav på konstnärernas förmåga att umgås och kommunicera med barn. Samarbete och tillit är viktigt för att skapa förtroende och intresse.

– Det gäller att ta barnen på allvar och för att få en atmosfär där de känner sig trygga med människor de inte träffat tidigare. Att visa respekt är förstås också viktigt, säger Philippa Nanfeldt.

Kul att ställa ut

För många barn blir vernissagen den första de går på. Att då dessutom vara utställare gör det naturligtvis till en rolig och minnesvärd händelse.

– En tanke med projektet är att det ska fungera som en ingång till konstens ”finrum”. Att avdramatisera det här med konst lite och få barnen att komma tillbaka till museet, säger Philippa Nanfeldt.

Samarbetet mellan förskolebarnen och konstnärerna har även dokumenterats i form filmer som kommer att visas på utställningen som pågår till 30 maj.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 23 maj

Sändningen startar klockan 16 på torsdag 23 maj.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för bostäder och verksamheter i Pustervik, gemensamma riktlinjer för stadens avhopparverksamhet, detaljplan för Västlänkens station Korsvägen och åtgärder för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier på Göteborgs Stads arbetsplatser var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 22 maj. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling