Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2010-04-27]

Cirkus och krumelurer när förskolebarn ställer ut

Konstmuseet ställer ut verk av förskolebarn från Härlanda och Örgryte under en månad.

Ett stort papper med färgglada fotavtryck, en tunnel att krypa igenom och en vägg med öppningar där man kan klättra in. Det är tre exempel på vad förskolebarnen kommer att visa upp på årets utställning på Göteborgs konstmuseum. Onsdagen 28 april är det dags för vernissage.

I tio år har barn från två förskolor under en månad fått visa sina verk på Studio 2 på konstmuseet. I år kommer barnen från Härlanda och Örgryte.

Fokus på rörelse

Konstnärerna de arbetat tillsammans med är Andreas Hautola-Andstedt, Therese Gustavsson och Py Huss-Wallin. Konstnärerna har besökt förskolorna fem gånger och temat har varit Cirkus, krumelurer och krumbukter, med fokus på rörelse

– Två av konstnärerna har erfarenheter från nycirkus och där ingå ju verkligen mycket rörelse som kan ge inspiration. Bland annat har barnen fått gå omkring på ett stort papper och göra fotavtryck i olika färger, berättar intendent Philippa Nanfeldt på Göteborgs konstmuseum.

Projektet ställer stora krav på konstnärernas förmåga att umgås och kommunicera med barn. Samarbete och tillit är viktigt för att skapa förtroende och intresse.

– Det gäller att ta barnen på allvar och för att få en atmosfär där de känner sig trygga med människor de inte träffat tidigare. Att visa respekt är förstås också viktigt, säger Philippa Nanfeldt.

Kul att ställa ut

För många barn blir vernissagen den första de går på. Att då dessutom vara utställare gör det naturligtvis till en rolig och minnesvärd händelse.

– En tanke med projektet är att det ska fungera som en ingång till konstens ”finrum”. Att avdramatisera det här med konst lite och få barnen att komma tillbaka till museet, säger Philippa Nanfeldt.

Samarbetet mellan förskolebarnen och konstnärerna har även dokumenterats i form filmer som kommer att visas på utställningen som pågår till 30 maj.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling