Cirka åtta av tio hotellrum står tomma. Göteborg & Co skjuter fram Vetenskapsfestivalen och riktar sitt fokus mot en bransch i kris. ”Nu gäller det att stötta och hjälpa besöksnäringens företag som kämpar med coronavirusets konsekvenser”, säger Göteborg & Co:s vd Peter Grönberg.

För bara två veckor sedan hade Göteborgs hotell och restauranger gott om bokningar. Men på väldigt kort tid har situationen förändrats helt. Ungefär åtta av tio hotellrum är tomma. Och i hela Västra Götalandsregionen står 5 000 – 7 000 människor inom besöksnäringen inför varsel.

Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co.

– Det går vansinnigt fort nu och vår främsta fokus är att stötta och försöka rädda företag som hotas att gå omkull, säger Peter Grönberg.

Han är vd på Göteborg & Co som är en del av Göteborgs Stad och har i uppdrag att utveckla Göteborg som turistdestination.

Besöksnäringen omsätter 375 miljarder i Sverige och involverar mängder av branscher, från boende- och restaurangverksamhet till transport och kulturliv.

– Det är ett ekosystem där mängder av aktörer just nu har akut likviditetskris, säger Peter Grönberg.

Tar fram fakta och underlag
Göteborg & Co har inga finansiella verktyg men är en plattform för olika typer av samverkan. Tillsammans med Business Region Göteborg, Handelskammaren, Almi och Näringsdepartementet arbetar Göteborg & Co få en tydlig bild av situationen och hur man på bästa sätt kan hjälpa företagen.

Ett annan samarbetspartner är Visita som är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Tillsammans tar man fram fakta, förslag på stödåtgärder och slipar argument som Visita sedan tar med till regeringen.

Göteborg & Co samverkar också med arrangörer och hotell för att få till en större flexibilitet kring bokningar. Vanligtvis står arrangören för risken om ett evenemang ändras eller måste ställas in. När hotell behöver besked om bokningar tvingar det arrangören att avboka om läget är osäkert.

– Vi har haft bra samtal med till exempel Gothia cup och fått till en större flexibilitet som gör att man kan ta det lite lugnare med de definitiva besluten. Är läget annorlunda i juni är det väldigt tråkigt om man har tvingats att avboka, säger Peter Grönberg.

Planerar framåt
Göteborg & Co skulle ha arrangerat det egna evenemanget Vetenskapsfestivalen i april. Nu skjuts det fram till hösten.

– Vi följer regeringens beslut att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 500 personer.

Samtidigt som man tvingas skjuta fram evenemang förbereder Göteborg & Co för en tid närcovid-19-smittan släppt taget om vår tillvaro.

– Att kunna gå på teater, se fotboll, mötas och uppleva tillsammans är det där extra i livet och som betyder oerhört mycket för oss. Jag är övertygad om att när det här är över kommer det finnas ett uppdämt behov av det. Nu planerar vi för att vara bereda när det vänder, säger Peter Grönberg.

Om inställda evenemang
Göteborg & Co hänvisar till evenemangsarrangörerna och besöksmålens hemsidor för uppdaterad information.