Promenader istället för kortspel, telefonsamtal istället för fika. Kaggeleds träffpunkt är en av stadens träffpunkter som har fått ställa om i spåren av Covid-19. Men gemenskapen finns kvar på andra sätt, även om den tar lite andra former.

– När det här började trodde jag inte i min vildaste fantasi att det skulle pågå så länge, man trodde att det skulle vara över på några månader, säger Evy Hugoh.

Under lärkträdet utanför Kaggeleds äldreboende sitter Evy Hugoh, Inger Gewert och Margit Månsson med två meters avstånd till varandra. Det var hit träffpunkten flyttade efter att Covid-19 tvingade verksamheten att ställa om i våras. Eftersom de inte kan göra några aktiviteter som innefattar kontakt, som de skulle gjort i vanliga fall, sätter de sig efter promenaderna i trädgården utanför träffpunkten.

– Vi skojade om det, att vi får väl sitta här i termobyxor i höst om det här fortsätter, säger Marika Kosonen, äldresamordnare i Örgryte-Härlanda.

Risk för isolering och ensamhet när träffpunkter stängde

För att skydda riskgrupper från smitta av Covid-19 tog Göteborgs Stad den 12 mars beslutet att stänga alla kommunala öppna verksamheter riktade till seniorer.

– Det gick väldigt fort när vi stängde, och vi visste inte hur det skulle se ut framåt. Vi i personalen hoppade in där vi behövdes. För min del var det i hemtjänsten, berättar Marika Kosonen.

Syftet med stängningen var att begränsa risken för smitta. Det är en bra tanke, men det finns en baksida. Utan det sociala sammanhanget som träffpunkten är riskerade många äldre att bli isolerade och ensamma.

– När man blir äldre tvingas man släppa vissa saker. Man blir begränsad på vissa sätt. Och det har förstärkts nu. Man får inte träffa sina barn eller barnbarn. Det är otäckt att höra om människor som inte gått ut på flera månader under den här perioden, säger Inger.

– Ja, man vet ju hur det är att ha varit hemma själv bara några dagar, säger Evy.

Träffpunkten och gemenskapen flyttade ut

Både Marika, som jobbar på Kaggeleds träffpunkt, och de tre seniorerna berättar om den starka gemenskap som besökarna på träffpunkten har utvecklat. Det var den gemenskapen som gjorde att seniorerna själva tog initiativ till att fortsätta ses, på ett säkert sätt, även när träffpunktens lokaler stängde.

– Ja, vi hade ju ingenstans att träffas, det var en väldigt annorlunda tid. Som tur var hade vi redan etablerade relationer med varandra, säger Evy.

– Tänk om vi inte haft detta? säger Inger.

– Ja, vad skulle vi ha gjort? säger Margit.

Försöker nå fler under pandemin

Förutom anpassade promenader i små grupper, som Evy, Inger och Margit brukar gå, har träffpunktspersonalen även haft mycket telefonkontakt med träffpunktens ”stammisar”.

Marika berättar om att de försökt hålla kontakt med träffpunkternas vanliga besökare via telefon, men även försökt nå ut till fler under den här speciella tiden. Bland annat har de allmännyttiga bostadsbolagen hjälpt till att sprida information om träffpunktens verksamhet och det stöd som finns för de över 70 år.

Många träffpunkter i Göteborgs Stad har just telefontider eller ett tillgängligt telefonnummer för seniorer som bara önskar samtala lite eller har frågor om verksamheten. Det är ett sätt att behålla gemenskapen utan att träffas fysiskt.

Aktivitet och gemenskap är viktigt

För att främja gemenskap och aktivitet under den här speciella perioden har träffpunkterna i Göteborgs Stad skapat nya mötesplatser som seniorer kan ta del av både hemifrån och utomhus. Bland annat har mycket aktivitet skett via träffpunkternas sidor på Facebook, med exempelvis gemensam fika och allsång.

De fysiska träffar som verksamheterna arrangerar är utformade för att följa rådande rekommendationer. Det görs en riskbedömning inför varje aktivitet för att säkerställa att aktiviteten sker utan risk för smittspridning.