Hantverk, skridskor, utegym och hinderbana. Sportlovet närmar sig och det finns flera covid-19-säkrade aktiviteter att välja bland i Göteborg. I Jubileumsparken går det bland annat att testa olika sorters hantverk, Ruddalens bandybana är öppen, runt om i staden finns många utegym och även en hinderbana i Kviberg.

Det blir ett annorlunda sportlov i år med tanke på covid-19-pandemin

– Det är svårt för många att ha aktiviteter. Vi har vänt och vridit på hur vi ska göra med våra aktiviteter här i Jubileumsparken under våren, men vi ville göra något för barn- och unga på sportlovet, säger Marie Fransson, projektledare.

Under vardagarna vecka sju mellan klockan 11 och 14 är det aktiviteter i parken.

– Det får vara högst åtta personer med vid varje tillfälle, för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så därför behöver man boka plats i förväg.

Olika aktiviteter i Jubileumsparken

Jubileumsparken ordnar flera aktiviteter under sportlovet, till exempel keramikworkshop och grillning. Foto: Jubileumsparken

Jubileumsparken ordnar flera aktiviteter under sportlovet, till exempel keramikworkshop och grillning. Foto: Jubileumsparken.

Pop up bygglek kommer med verktyg och barnen får till exempel prova att såga och spika i olika material. Det blir en keramikworkshop med Simon Haglund där deltagarna får skapa i lera och sedan bränna föremålen i en ugn. Bollsmedja håller också en workshop.

– Det är hantverkskonstnärer som byggt en del saker i parken, de berättar om sitt arbete och barnen får bland annat prova på smide.

Skog och ungdom, en förening som har utomhusaktiviteter för barn och unga, lär barnen att till exempel göra upp eld och barnen får också baka sin egen semla över elden.

– Vi ser mycket fram emot veckan. Aktiviteterna är gratis och och alla som vill får vara med, i mån av plats.

Åka skridskor i Ruddalen

Ruddalens bandybana har på grund av covid-19-pandemin bara varit öppen för föreningar och skolverksamhet den här säsongen. I normala fall är allmänhetens åkning en stor del av verksamheten där.

– Vi öppnar Ruddalen som en spontanyta för allmänheten under sportlovet, med begränsade tider och begränsat antal besökare samtidigt, säger Andreas Nilsson, enhetschef Väster, där Ruddalen ingår, på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Högst 500 personer får åka samtidigt och personal finns på plats för att kontrollera att begränsningen följs. Det gör att det kan uppstå kö om det redan är 500 personer på isen. Det är gratis att åka, men det kräver egen hjälm och egna skridskor eftersom det inte finns någon uthyrning. Man får använda puck och klubba på isen.

En isyta, som är 20 gånger 20 meter, har också spolats upp på Ånäsfältet. Den går att använda redan nu som spontanyta för skridsko.

– I normala fall har vi väldigt mycket aktiviteter just under sportlovet på idrotts- och föreningsförvaltningens anläggningar, men i år våra anläggningar stängda för allmänheten. Skridskoåkning är ett sätt för vår förvaltning att bidra med aktiviteter utifrån ett folkhälsoperspektiv, därför är det viktigt att betona vikten av att alla visar hänsyn och håller avstånd.

Träna i utegym och hinderbana

Hinderbanan på utegymmet i Kviberg

HInderbanan i Kviberg passar både vuxna och barn. Foto: Hanna Wadefalk.

Den som vill träna utomhus under sportlovet kan till exempel gå till något av stadens utegym.

– Det finns 30 utegym och en stor hinderbana på Kviberg, hinderbanan kan jag rekommendera för barnen och utegymmen för ungdomar och vuxna, säger Sam Brinkenbro, samordnare gym, på idrotts-och föreningsförvaltningen.

Det är gratis att träna på utegymmen och utrustningen passar dem som är över 1,40 meter långa.

– Det ger positiva effekter för hälsan att vara utomhus och röra på sig, säger Sam Brinkenbro och tillägger att många fler valt att träna på utegym under pandemin.

Utegymmen är obemannade. På goteborg.se/aktiveradig finns instruktionsfilmer till övningar i utegym och även filmer som visar övningar utan redskap. Även vid träning i utegym och hinderbana gäller det att hålla avstånd och visa hänsyn.