”Mycket uppskattat”. Två gånger i veckan direktsänder träffpunkterna i Västra Göteborg kultur för äldre. ”Vi har mycket allsång och musik de minns. Det är väldigt uppskattat. Vi räknade ihop att vi haft över 100 000 visningar fram tills nu”, säger Elin Ljungqvist, kvalitetsutvecklare på hälsofrämjande- och förebyggande enheten i stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg.

Träffpunkterna och mötesplatserna i Västra Göteborg stängde i mitten av mars på grund av covid-19-pandemin.

– Vi har fått tänka om och vi är ett kreativt gäng, vi sa att vi måste fortsätta med kultur.

Lösningen blev att sända live två gånger i veckan.

– Vi har arbetat mycket med digitalisering och haft ipad-kurser och it-caféer. Vi har en ganska stor grupp äldre hos oss som är digitaliserade och som finns på Facebook, så det var ett enkelt val, säger Elin Ljungqvist.

För hela staden
Veckan efter att träffpunkterna och mötesplatserna hade stängt gjordes den första livesändningen från en gymnastiksal på Växthuset.

– Det är samma gäng som är med och spelar varje vecka. Flera av oss är musiker i grunden, det är lyxigt för vår del. Vi kan göra detta med våra egna personalresurser för både vår stadsdel och hela staden, vilket också var tanken från början, säger Elin Ljungqvist.

Men sändningarna har fått större spridning än så. Äldre i andra delar av Sverige har också tittat.

– Vi har till och med fått hälsningar från Florida, säger Elin Ljungqvist.

Tisdag och torsdag
Kultur för äldre livesänds tisdagar och torsdagar klockan elva på Facebook. Filmerna sparas  och läggs på verksamhetens enhetssida på Göteborgs Stads hemsida.

– Då kan man komma åt filmerna även om man inte har Facebook. Äldreboenden kan använda dem som ett roligt avbräck i vardagen, det är en kvart tjugo minuter långt program.

Är uppskattade
Elin Ljungqvist berättar att livesändningarna är väldigt uppskattade.

– Vi har mycket allsång och musik de minns. De som tittar kan vara delaktiga i kommentarfälten och prata med varandra där. Första sändningen var 17 mars och vi räknade ihop att vi haft över 100 000 visningar fram tills nu. Vi kommer att fortsätta med det här så länge vi har möjlighet.

Ringer runt
Det är många som brukar komma till de fem träffpunkter och mötesplatser som finns i Västra Göteborg.

– Vi ringer alla vi har kontaktuppgifter till. I början ringde vi varje vecka, nu ringer vi varannan vecka. Det känns som att de flesta är vid gott mod, de förstår ju läget, även om de tycker det är tråkigt att inte få ses, säger Elin Ljungqvist.