Visor, jazz och gamla slagdängor. De boende på Göteborgs Stads äldreboenden har inte fått krama sina närstående sedan mitten av mars. Dessutom har de flesta ordinarie aktiviteter behövt ställas in på grund av covid-19. Då njuter de äldre lite extra när det bjuds på konsert ute på gården.

Kalle Skatt Söderström, kulturkoordinator Team Jämlikt i Östra Göteborg och Anna Ljungquist, enhetschef Sekelbo äldreboende. Foto: Kajsa Sandin.

Kalle Skatt Söderström, kulturkoordinator Östra Göteborg och Anna Ljungquist, enhetschef Sekelbo äldreboende. Foto: Kajsa Sandin.

Sommarvärmen har återvänt den här augustitorsdagen och många av hyresgästerna på Sekelbo äldreboende vid Kortedala torg har letat sig ut på de blomsterprydda balkongerna. Men det är inte bara vädret som lockar. För sjunde gången den här sommaren bjuds det på pop up-konsert på gården.

Den här förmiddagen är det bandet Quarttango som står för underhållningen. Även på balkongerna på Kortedalas korttidsboende finns det publik när kvartetten drar igång första låten Väntans vals.

Ingen bio eller bingo just nu

Kulturkoordinatorn Kalle Skatt Söderström, som jobbar i Team Jämlikt i Östra Göteborg, berättar att covid-19 tvingat fram nya idéer. Utomhuskonserterna för de äldre på stadsdelens sju äldreboenden och korttidsboenden är en sådan. Tisdagar och torsdagar hela sommaren har Östra Göteborgs demokratibuss och ett band besökt två olika äldreboenden.

– Det är en stödinsats för att sprida värme bland de äldre när de ordinarie aktiviteterna blivit inställda, säger han.

Sekelbo äldreboende brukar kunna erbjuda sina hyresgäster såväl bio, bingo och högläsning som grillkvällar och utflykter. Men nu är inget sig likt. Därför har konserterna på gården betytt mycket för de äldre, berättar Anna Ljungquist, som är enhetschef på äldreboendet.

– De har uppskattat det jättemycket. En hyresgäst var extra glad efter förra konserten eftersom hon hade haft önskemål om låtar – som hon fick höra. Musiken hörs bra och några har som dansat inomhus och på balkongerna.

Vännerna Anita Sjöström, Sonja Persson och Yvonne Olsson bor inte på Sekelbo äldreboende, men passar på att lyssna på livemusik.

Vännerna Anita Sjöström, Sonja Persson och Yvonne Olsson bor inte på Sekelbo äldreboende, men passar på att lyssna på livemusik. Foto: Kajsa Sandin.

”Kommer inte ut på mycket”

Anita Sjöström, Yvonne Nilsson och Sonja Persson bor inte på Sekelbo äldreboende, men har letat sig till terrassen på innergården ändå. Dagarna hemma under covid-19-pandemin kan bli trista och nu har de promenerat med sina rullatorer från sina lägenheter i närheten för att få lyssna på livemusik.

– Man kommer inte ut på så mycket just nu, så det gäller att passa på, säger Yvonne.

Sonja Persson har varit på nästan alla konserter utanför Sekelbo äldreboende under sommaren.

– Jag är allätare, men jag tyckte mycket om Ale Möller som spelade allt från visor till amerikansk folkmusik. Amandakören var bra också, säger hon.

En stor blandning

Totalt kom det in 320 ansökningar från band och artister som ville medverka i sommarens pop up-konserter.

– Det här är ju även ett stöd till alla de artister som blivit helt utan jobb på grund av pandemin, säger Kalle Skatt Söderström och berättar att det bjudits på en stor blandning av musik – allt från blåsmusik och visor till swing och rock’n’roll.

– Vi har försökt att tänka på vad de boende har lyssnat på när det var unga – för sådant väcker minnen – och försökt att boka sådant som passar. Vi har även fått in önskningar.

Tidigare har det inte varit lika strålande väder som den här torsdagen, men några inställda konserter har det inte blivit.

– Vi har kört i ur och skur, säger Kalle Skatt Söderström och skrattar.

Konserterna – totalt 44 stycken mellan vecka 23 och 33 – håller på i cirka en halvtimme. Quarttango möts av applåder när de tackar för sig från scenen i demokratibussen.

Vad tyckte ni?

– Jättebra! Vilken fart, säger Anita Sjöström.