Studiecirkel inför valet. Under våren och sommaren har de boende på Mandolingatans boende med särskild service i Frölunda diskuterat politik inför valet i studiecirkeln Mitt val. Nu laddar de för att ställa frågor till kommunpolitiker om trasiga ramper på spårvagnarna, habiliteringsersättningen och pensionen.

– Jag vet vad jag ska rösta på, säger Per-Arne Andersson, en av de boende på Mandolingatans boende med särskild service.

Cirkelledaren Zaza Myrstrand Jonsén har med sig senaste numret av tidningen 8 sidor, som varje vecka kommer med nyheter på lättläst svenska. Per-Arne Andersson, Lars Mathiasson och de andra deltagarna i studiecirkeln börjar genast att diskutera artiklarna i tidningen. De hänger med i nyheterna om kriget i Ukraina, aktuella brottsfall och politik.

I studiecirkeln har de talat om vad de olika partierna tycker, vad demokrati innebär och vad politiker i kommunen, regionen och riksdagen har ansvar för. 31 augusti ska de var med på valeventet i Växthuset i Frölunda som förvaltningen för funktionsstöd arrangerar för att personer med funktionsnedsättning ska kunna skaffa sig information inför valet.

Vill fråga politikerna om habiliteringsersättningen

På valeventet kommer politiker från alla tio partier i Göteborgs kommunfullmäktige ha ett panelsamtal och efter det blir det möjlighet för deltagarna att ställa frågor till dem. En sak som Per-Arne Andersson och Lars Mathiasson vill veta är vad kommunpolitikerna tycker om deras habiliteringsersättning. Det är den ersättning som de får när de är på sin dagliga verksamhet.

– Jag vill att den ska höjas, säger Lars Mathiasson.

På valeventet kommer också några av Göteborgs Stads valambassadörer var med. Deras arbete handlar om att inspirera personer att rösta och berätta om hur man röstar.

Studiecirkeln på Mandolingatans boende med särskild service är en av många aktiviteter som förvaltningen för funktionsstöd genomför inom projektet Din röst.

”Känna att man är värdefull”

– Fler ska få förutsättningar att tillvarata sina demokratiska rättigheter och vara delaktiga i samhället. Det handlar om att känna att man är värdefull och att ens röst är lika mycket värd som andras, säger Camilla Nilsson, metodutvecklare inom Göteborgs Stads förvaltning för funktionsstöd.

Hon är projektledare för Din röst tillsammans med kollegan Helene Wallensäter.

– På valeventet är det viktigt att personer med en funktionsnedsättning får träffa politiker och våga ställa sina frågor. Det är också en möjlighet för politiker att möta de personer som kommer dit, säger Helene Wallensäter.

På hemsidan dinrost.goteborg.se har de samlat information om valet, hur man röstar och om vad partierna tycker. Allt är på enkel svenska och det finns många förklarande filmer. Där finns också valinformation med bildstöd.

– Vi har tagit fram bildstödsmaterial som omfattar de vanligaste orden om att rösta och de vanligaste orden som partierna använder. Detta kan personalen använda när de pratar om valet med personer som har behov av kommunikationsstöd, säger Camilla Nilsson.