Lättare att vara delaktig. Göteborgs Stads nya, reviderade webbplats gör det enklare att hitta populära sidor och säsongstyrd information. Det är också lättare att få en inblick i kommunens arbete och göra sin röst hörd i olika frågor.

Startsidan på Göteborgs Stads webbplats har tills helt nyligen haft 21 olika huvudingångar och bara plats för fyra direktlänkar till aktuella ämnen. För att göra det lättare för göteborgarna att navigera och hitta har sajten gjorts om i grunden och fått ett helt nytt upplägg.

− Nu bygger webbplatsen på en struktur som även används av andra kommuner. Eftersom många besöker olika kommuners sajter hoppas vi att det ska göra det lättare att känna igen sig och hitta, säger Anna Nord, chefredaktör på förvaltningen för demokrati och medborgarservice som varit med och utvecklat goteborg.se.

Populära sidor får direktlänkar

För att göra startsidan tydligare har huvudingångarna bantats ner till nio stycken. Samtidigt har den fått fler möjligheter för besökarna att hitta aktuella ämnen genom direktlänkar. Med hjälp av statistik som visar vilka sidor som för tillfället är mest besökta och utifrån den aktuella säsongen väljs länkar ut som många är intresserade av.

−  Så här års på våren kan det till exempel vara länkar till information om skolbyte, semestervikarier eller instruktörer på utegym. Direktlänkarna gör att du inte behöver scrolla utan kan hitta direkt på startsidan det du söker.

Bland de nio ingångarna finns en ny inritning på jobb och karriär inom Göteborg Stad som du kan läsa mer om här. En annan handlar om stadsutveckling. Där har det som förut varit en egen sajt som stadsutveckling flyttat in.

Samlar möjlighet att påverka

Den nya webbplatsen har också fått en ny sida som ska göra det lättare för göteborgare att påverka sin stad. Tidigare har information om hur de kan göra din röst hörd legat utspritt på respektive område. Där finns den kvar men nu samlas alltså även all information och lite till på den nya sidan som du når via Kommun och politik.

− Vi behöver bli bättre på att visa när och på vilket sätt våra invånare kan vara med och påverka. Förut har den informationen inte alltid varit så lätt att hitta. För det finns många möjligheter att göra sin röst hörd, säger Anna Nord.

Hon nämner Göteborgsförslaget, medborgardialoger och engagemang i föreningar och sociala initiativ som några exempel.

− Till Göteborgsförslaget kan alla kan lämna in idéer och förslag på hur Göteborg kan bli bättre. Där kan man rösta på förslag och de som får tillräckligt många röster får en chans att bli verklighet.

På sidan Så kan du påverka och vara delaktig finns också en synpunktshanterare där du kan lämna in förslag och synpunkter. Det finns kontaktuppgifter till alla politiker och information om nämndsammanträde och möten i kommunfullmäktig som du kan ta del av.

− Jag rekommenderar att man går in på sidan och botaniserar. Många känner inte till alla möjligheter som faktiskt finns att påverka sin stad, säger Anna Nord.