Pelle undrar – en nystartad podd. Hallå där Eva Hjälmered, utvecklingsledare på förvaltningen för funktionsstöd. Ni bidrar med tre programpunkter på Frihamnsdagarna 25–27 augusti. Berätta vad som händer!

– Det blir en livesänd podd – Pelle undrar – som handlar om vad vi kan göra för att få fler personer med en funktionsnedsättning att gå och rösta. Det kommer också att spelas in en podd om vikten av att få inkluderas i samhället utifrån tillgänglighet. Dessutom deltar vi med ett seminarium som kommer att handla om full delaktighet.

Berätta om podden Pelle undrar!

– Podden är ganska nystartad – det finns hittills två avsnitt – och heter Pelle undrar. Pelle, som driver den, är brukare och arbetar på den dagliga verksamheten Språnget Media och är en av teknikmentorerna i vår förvaltning. Han är väldigt intresserad av politik och samhälle och kommer bland annat att intervjua alla partier inför och efter valet. I livepodden på Frihamnsdagarna, som äger rum på en av tältscenerna 26 augusti, leder han ett samtal med Betty Öst på Aktivitetshuset centrum, om att alla har rätt att rösta. Det är inte lika vanligt att personer med en funktionsnedsättning röstar. Vad kan man förvänta sig när man går och röstar? Varför ska vi rösta och vad kan vi göra för att få fler att rösta?

Eva Hjälmered

Eva Hjälmered, utvecklingsledare på förvaltningen för funktionsstöd. Foto Maria Narevik.

Vad handlar den andra podden, som spelas in under Frihamnsdagarna, om?

Den heter ”Hallå, men vi då?” och spelas in på fredagen den 26 augusti klockan 10.00–10.45. Podden kommer att genomföras av personer som har daglig verksamhet i Göteborgs stad. De kommer att prata om vikten av att få inkluderas i samhället utifrån tillgänglighet, möjlighet till arbete och få sin röst hörd.

Berätta om den tredje programpunkten, seminariet!

– Seminariet Hur blir Göteborg en stad med full delaktighet där alla kan ta sig fram äger rum fredag 26 augusti klockan 14–14.40 på Fadime-scenen. Det kommer att handla om full delaktighet och vad det betyder i verkligheten. Samtalet leds av Linda Wenthe, avdelningschef för kvalitet och utveckling på förvaltningen för funktionsstöd. Man tittar närmare på ett av rättighetsmålen i Göteborgs program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning: ”rätten att kunna förflytta sig i och använda Göteborgs inne- och utemiljöer”. Deltar i seminariet gör bland annat funktionshinderombudsmannen Ola Hendar och Maria Bernström Printz, utvecklingsledare för universell utformning på fastighetskontoret. Samtalet handlar om hur olika förvaltningar och bolag jobbar för att Göteborg ska vara en stad som funkar för alla.

Kan alla göteborgare ta del av era programpunkter?

– Det går bra att lyssna på plats eller via webben. Livesändningen går att lyssna på även i efterhand. Dessutom teckenspråktolkas både podden och seminariet.