Äldre och yngre möts i samtal. Hallå där, Emma Matsson, utvecklingsledare åldersvänliga Göteborg. Under Frihamnsdagarna medverkar ni med programpunkten Utmana bilden av åldrande! Vad händer på scenen?

Bild på Emma Matsson

Emma Matsson, utvecklingsledare åldersvänliga Göteborg.

– Det blir ett samtal om ålderism, möten mellan generationer och hur vi kan komma framåt och nå ett mer inkluderande samhälle där äldre personer är en resurs. Vi lever längre och det är fantastiskt för hela mänskligheten men innebär samtidigt en utmaning för oss som samhälle. Vi får till exempel svårt att få våra välfärdstjänster att räcka till när färre ska försörja allt fler. Det är något som kommer att diskuteras. Deltagarna pratar även att ålder är en av våra vanligaste diskrimineringsorsaker.

Vilka deltar på scenen?

– Vi ser fram emot ett samtal med både yngre och äldre personer med olika roller i samhället. Deltar gör bland annat Göteborgs Stads äldreombudsman Helena Bjurbäck och Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för Åldrande och Hälsa, AgeCap, vid Göteborgs Universitet. Barbro Westerholm, Sveriges äldsta riksdagsledamot, deltar också. Charlie Arby, ordförande i ungdomsfullmäktige, och Drude Björningstad Quinones, verksamhetsutvecklare Generationsmöten, Göteborgs Stad, är två andra på scenen.

Vem tycker du ska komma och lyssna?

– Jag hoppas att både äldre och yngre ska mötas i samtal i hur vi kan ta tillvara på den resurs som våra äldre faktiskt sitter på. När alla är representerade och vi finns tillsammans och kan utbyta erfarenheter så blir samhället tryggare och bättre. Under samtalet på scenen kommer det även finnas möjlighet för åhörarna att ställa frågor. Vi vill gärna att de som kommer och lyssnar delar med sig av sina tankar – det tycker vi är väldigt spännande och superviktigt. Vi vill också välkomna alla Frihamnsbesökare till Göteborgs Stads monter direkt efter programpunkten för fortsatta samtal och idéeutbyten om hur vi kan komma vidare.