Den dryck som ostindiska kompaniet introducerade i Sverige var punsch. Huvudingrediensen arrak fanns i Asien och blandat med vatten, citron och socker blev det en populär dryck.

Varm punsch dracks ombord och seden följde sedan med iland där det blev brukligt att servera drycken i bålskål.

508C_2.jpgDet var vanligt att förmögna personer beställde serviser från Kina inför speciella händelser som t.ex. bröllop.

Denna punschbål med 14 muggar har ett med förgyllt monogram FMVW och på motsatt sida en förgylld bukett.

Servisen – som ursprungligen inkluderade ytterlligare ett set med 14 muggar – beställdes av köpmannen Benctelius Malmstedt, 1764-1824, i Malmö, enligt traditionen för broderns bröllop 1794, Tomas Malmstedt med Victorina Wetterström.

Thomas Malmstedt var lokal skatteinspektör i Kungsbacka, senare fortifikationschef i Varberg.

Läs om fler föremål i museernas ostindiska samlingar >>

Läs mer om den ostindiska handeln:
Svenska Ostindiska kompaniet var störst i Europa på porslin

Läs mer om Ostindiefararen Götheborg