Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Vård & omsorg

[Publicerad 2017-05-24]

Digitala tjänster ska göra vård och omsorg mer individanpassad

Sune Lindskog har en trygghetskamera hemma för att få tillsyn av hemtjänsten nattetid och slipper på så vis bli väckt av att personal kommer in i bostaden. Foto: Hans Karlsson

Stor upphandling klar. Trygghetskamera – tillsyn via webbkamera – har funnits några år inom hemtjänsten i Göteborgs Stad. Nu har sex nya tekniktjänster upphandlats. Alla ska bidra till en mer individanpassad vård och omsorg. Efter sommaren börjar de analoga trygghetslarmen att bytas ut mot digitala.

Fler tekniktjänster är på väg in i hemmen hos personer med hemtjänst och på äldreboenden i Göteborg. Göteborgs Stad har nyss avslutat en upphandling där sex tekniktjänster ingår. Det handlar om digitala trygghetslarm, digitala dörrlås, ljud- och bildsamtal, GPS-larm, smart klocka och sensorer i hemmet.

Trygghetslarm har högst prioritet och 2019 väntas alla användare ha ett digitalt trygghetslarm.

– Vi börjar redan till hösten. Men det är många som ska bytas ut, 11–12 000 stycken, så vi beräknar att vi är klara 2019, säger Max Domaradzki, projektledare Göteborgs Stad.

Kommunen tog helhetsgrepp
Trygghetslarm används av äldre och personer med funktionsnedsättningar. Tekniken bidrar till en ökad trygghet att bo kvar hemma. De analoga larmen, som larmar med hjälp av den fasta telefonin, har dock inte ansetts lika pålitliga som de digitala larmen. Den förra regeringens mål var att alla analoga larm skulle vara utbytta till 31 december 2016.

Enligt Max Domaradzki har Göteborg inte haft samma tidspress som andra kommuner på grund av väl fungerande kopparledningar.

– Vi tog ett helhetsgrepp från första början och har nu fått en helhetslösning med många tjänster på en gång i stället. Där är Göteborg unika och ger Göteborgs Stad chansen att bli ledande inom välfärdsteknik i landet, säger han.

Göteborgs Stad håller just nu på med en behovsanalys och har frågat brukare om hur deras vardag ser ut och vilka tjänster de önskar.

– Därefter bestämmer vi vilka tjänster vi ska göra tillgängliga härnäst. GPS-larm är nog den tjänst som kommer väldigt snart. Ett sådant positioneringslarm gör det möjligt för den enskilde att gå ut själv, utan ledsagare.

Ökad valfrihet
När samtliga nya tjänster kommer att vara igång är svårt att säga, men Max Domaradzki räknar med att det blir tusentals som använder varje digital tjänst. Användarna kommer att få en verktygslåda att välja från. Hur vill jag som person få detta utfört? Hembesök eller kameratillsyn? Digitala dörrlås eller vanlig traditionell nyckel?

– Grunden är att vi nu erbjuder fler sätt att få vården tillgodosedd, vilket ger ökad valfrihet och självbestämmande, säger Max Domaradzki.

Vad säger du till äldre som kanske känner sig osäkra på digitaliseringen?
– Det man inte känner till är man oftast mer skeptisk till. Men den erfarenhet vi har av till exempel tillsynskameran, som infördes för något år sedan, är att de flesta äldre är intresserade av att testa nytt. Och de känner behovet själva. Många blir till exempel väckta på natten vid personlig tillsyn och föredrar en tillsyn via kamera.

Bara en box
Det som gör de olika tekniklösningarna möjliga på ett enkelt och säkert sätt är den hub som kommer att knyta ihop samtliga tjänster. Det handlar om en liten smart box som placeras centralt i hemmet hos användaren.

– Det innebär att användaren bara behöver ha en box i stället för flera olika system. Men det här är inte något den enskilde ska behöva tänka på. Det kommer alltid en tekniker från trygghetsjouren och fixar med detta, säger Max Domaradzki.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling