Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Konsument

[Publicerad 2011-05-10]

Diplomeringsfest på Domkyrkoplan

Foto: Anna Fjellman

Göteborg Stad en Fairtrade city. På lördag den 14 maj blir det jippo på Domkyrkoplan när Göteborg firar att kommunen blir en Fairtrade City. Då blir det marknad med Fairtrade och rättvisemärkta varor och från scenen bjuds bland annat musik, tal och diplomutdelning.

Fairtrade City är en diplomering från organisationen Fairtrade. Diplomeringen innebär dels att stadens offentliga och privata sektorer tar gemensamt ansvar för etisk upphandling och utbud av Fairtrade-varor, dels att Fairtrade och etisk konsumtion görs synlig för allmänheten.

Marknadsföringen viktig
Men att Göteborg blir diplomerad Fairtrade City är inget som göteborgarna kommer att märka av, åtminstone inte direkt.

– Det här är ett långsiktigt arbete och själva Fairtrade City-diplomeringen är bara startskottet. Förhoppningsvis kommer det att leda till att fler restauranger, caféer och butiker har ett större utbud av rättvisemärkta varor i framtiden, säger Rebecca Palosaari Fogler, projektledare, Konsument Göteborg.

Det handlar också om själva marknadsföringen av Fairtrade City.

– Det räcker inte att det finns varor i butiker och restauranger. Människor måste också välja att handla dem, säger Rebecca Palosaari Fogler.

Trumpetspel och chokladhjul
I Sverige var Malmö först ut med att diplomeras som Fairtrade City. Det var år 2006. Sedan dess har ett trettiotal kommuner diplomerats i Sverige. Och nu är det alltså Göteborgs tur.

På lördag mellan klockan 10.00 och 17.00 är alla göteborgare välkomna till Domkyrkoplan där det är marknad med ballonger till barnen, kaffe, tipspromenad och besökarna kommer även att kunna måla ansiktet, spela på chokladhjul mm.

– Klockan 11.30 blir det trumpetspel från domkyrkotornet och sedan en konsert inne i kyrkan. Senare under eftermiddagen kommer bland annat borgmästare Rolf Lindén och kommunalrådet Thomas Martinsson att ta plats på scenen för att ta emot ett diplom för Göteborgs räkning, säger Rebecca Palosaari Fogler.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling