Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Levande historia

[Publicerad 2011-04-21]

Diskussion om politiska läget i Vitryssland

Experter möts på Jonsereds herrgård Vad händer i Vitryssland ett halvår efter presidentvalet? Det fria Vitrysslands förste president, Stanislau Sjuskievitj finns bland hedersgästerna när en rad experter kommer till Jonsereds herrgård den 26 april för att diskutera det politiska läget i president Lukasjenkas Vitryssland.

– Situationen i Vitryssland berör många, säger Piotr Kiszkiel som är en av initiativtagarna till tisdagens seminarium i Jonsered dit flera vitryska representanter inbjudits tillsammans med sakkunniga från hela Skandinavien.

Det var i december förra året som Vitryssland åter hamnade i medias rampljus när oroligheter i samband med presidentvalet ledde till att fem personer dömdes till långa fängelsestraff. Andra – däribland fyra presidentkandidater – väntar fortfarande på sina domar.

Ingår i EU:s östra partnerskap
President Aljaksandr Lukasjenka vann inte oväntat valet med bred marginal – men vad händer nu, vart är Vitryssland på väg, och hur kan omvärlden understödja de demokratiska krafterna? Det är frågor som kommer att diskuteras vid tisdagens seminarium.

Europas intresse för utvecklingen i landet kan också kopplas till det faktum att Vitryssland är en av sex nationer som ingår i EU:s östra partnerskap – ett politiskt program som Sverige och Polen tagit initiativ till.

Bakom tisdagens arrangemang står förutom Göteborgs universitet och Göteborgs stad, Baltic Worlds vid Södertörns högskola och Swedish International Liberal Centre.

Onsdagen den 27 april medverkar Stanislau Sjuskievitj också vid ett seminarium på Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet samt vid ett offentligt samtal på Stadsmuseet.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling