Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2001-12-05]

Ecodrive för vaktmästare och hemvårdare

Anställda i Göteborgs stadsdelnämnder som kör mycket bil i tjänsten, till exempel vaktmästare och vårdbiträden inom hemtjänsten, får nu möjlighet att lära sig ecodriving. Miljön blir bättre samtidigt som kommunen sparar pengar visar pilotprojektet.

Vaktmästare, vårdbiträden inom hemtjänsten, och andra anställda inom stadsdelsförvaltningarna i Göteborg erbjuds nu kurser i att lära sig köra miljövänligare – så kallad ecodrivning. Det är ett pilotprojekt som betalas av kommunens miljöarbete Agenda 21.

– Vi vänder oss till de som kör mycket i jobbet. Kostnaden för utbildningen betalar tillbaka sig på kort tid, säger Maria Coulianos, Agenda 21-samordnare i Göteborgs Stad.

Mindre utsläpp

Det är första gången som anställda i stadsdelarna får möjlighet att lära sig den körteknik som leder till minskad bensinförbrukning och mindre utsläpp av koldioxid. Pilotprojektet startade i november då de första 20 fick lära sig den nya körstilen.

Utbildningen som tar drygt tre timmar kostar strax över tusen kronor per person och hålls av bilskolorna i Göteborg. I dagsläget erbjuder tio olika bilskolor i Göteborg kurser i ecodriving.

Det är viktigt att satsa på miljövänligare bilkörning eftersom bensinförbrukningen kan minskas med 20 till 30 procent. Den första gruppen som utbildades i Göteborg har redan lyckats minska bensinåtgången med 15 procent.

– Det här är ett sätt att visa att det finns en väg att minska utsläppen, säger Maria Coulianos.

Idag är det personbilarna som gör av med mest bensin i Sverige. Förbränningen av bensin ger upphov till koldioxidutsläpp, som i sin tur ökar växthuseffekten.

Pengar att spara

Eftersom bensinåtgången minskar så är utbildningen en ren vinst för stadsdelarna. Redan på någon månad så har kursavgiften betalat tillbaks sig för en anställd som kör en hel del i tjänsten. För en privatbilist återbetalar sig kurskostnaden på cirka ett halvår.

Maria Coulianos hoppas också att cheferna i stadsdelsförvaltningarna ska nappa på erbjudandet och lära sig köra bränslenålt.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling