Webbplatsen emuval.biz som förmedlar köp och försäljning av röster i EMU-valet polisanmäldes på söndagen av Bill Werngren, kanslichef vid valnämndens kansli i Göteborg. På webbplatsen kan den som vill lämna bud och köpa en ja- eller nej-röst av den som säljer sin röst.

Webbplatsen emuval.biz ser mycket professionell ut. På förstasidan står det att webbplatsen kostnadsfritt hjälper till att hitta en köpare för din röst. Webbplatsen erbjuder också både företag, organisationer, myndigheter och privatpersoner att köpa röster. Högstbjudande vinner och då förmedlas en kontakt mellan köpare och säljare.

Bill Werngren som är kanslichef vid valnämndens kansli i Göteborg är mycket upprörd över att någon sysslar med en sådan verksamhet.

– Det är fruktansvärt. Jag tycker att det är rent horribelt. Med tanke med vad som hänt i vårt land i dagarna är det bisarrt att man överhuvudtaget ägnar sig åt det, säger Bill Werngren.

Sex månaders fängelse

Han hoppas nu att polisen granskar webbplatsen sedan han polisanmält den.

Bill Werngren lutar sig mot brottsbalken 17 kapitlet, 8 paragrafen som bland annat säger att den som vid val söker förvanska dess utgång eller otillbörligen inverkar på omröstningen riskerar böter eller fängelse i högst sex månader. Bedöms brottet vara grovt kan det bli upp till fyra års fängelse.

Även den som säljer sin röst kan bryta mot lagen och riskerar böter eller fängelsestraff.

Kristoffer Smedlund, som är en en dem som ligger bakom webbplatsen, vill inte uttala sig om polisanmälan. Men han är inte förvånad över att det skett en anmälan.

– Vi har vetat om att det kan hända, säger han.

Förmedlingstjänst

Han hävdar att detta är en seriös verksamhet, inte ett skämt. Dessutom menar han att det inte är han som ägnar sig åt att sälja röster.

– Vi säljer inga röster, utan det vi gör är att förmedla kontakt mellan köpare och säljare, säger Kristoffer Smedlund.

Han säger att ganska många hört av sig. Om det verkligen förmedlats några försäljningar av röster vet han inte.

– Det lägger vi oss inte i. Vi står bara för kontaktinformationen.

Fejkade personer

På webbplatsen finns bilder och citat från olika personer som bestämt sig för att sälja sin röst:

Ett perfekt sätt att finansiera semestern”

Vi har snackat om att åka till alperna i vinter men hade inte råd. Då såg vi www.emuval.biz och eftersom vi ändå inte bryr oss om EMU är det ett perfekt sätt att finansiera semestern.

Jens, 27, florist, Stockholm

Men detta är helt påhittat enligt Kristoffer Smedlund.

– De är inte riktiga personer. Det är fejkade bilder som är ihopklippta. Det är inga riktiga ansikten, säger han.

Köpslår med demokratin

Just att handla med den demokratiska rätten är något som Bill Werngren anser upprörande.

– Att man förfar så med de demokratiska rättigheterna som människor över hela jordklotet kämpar för att få.

Men det är något som inte Kristoffer Smedlund tar så hårt på.

– Valkampanjerna idag handlar inte mycket mer än om att köpa röster. Det är det de gör med löften om att det ska bli bättre efter valet. Det är också att köpa röster, anser Kristoffer Smedlund.

– Jag ser ingen skillnad. Istället för att ge alla pengarna till några reklambyråer som fixar ut några fina affischer så kan de ju ge oss pengarna direkt istället, tycker Kristoffer Smedlund.

Stängde webbplatsen

Webbplatsen stängdes under söndagskvällen efter det att Vårt Göteborg varit i kontakt med Kristoffer Smedlund. På webbplatsen meddelas att leverantören på eget initiativ stängt emuval.biz.

Fakta:

Brottsbalken 17 kap. Om brott mot allmän verksamhet m.m.

8 § Den som vid val till allmän befattning eller vid annan utövning av rösträtt i allmänt ärende söker hindra omröstningen eller förvanska dess utgång eller eljest otillbörligen inverka på omröstningen, dömes för otillbörligt verkande vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader.

Är brottet grovt, skall dömas till fängelse i högst fyra år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om det förövats med våld eller hot om våld eller innefattat missbruk av tjänsteställning.

Den som mottager, låter åt sig utlova eller begär otillbörlig belöning för att i allmänt ärende rösta på visst sätt eller icke rösta, dömes, om det ej är mutbrott, för tagande av otillbörlig belöning vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader. Lag (1977:103).

Källa: svensk författningssamling