Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Levande historia

[Publicerad 2018-01-19]

En av de sista överlevarna berättar i ny film

Sigmund Baum överlevde Auschwitz-Birkenau och ytterligare fem koncentrationsläger under andra världskriget. Till Sverige kom han på 1960-talet till följd av växande antisemitism i hemlandet Polen. Foto: Maja Kristin Nylander

"Hans historia är otäck, gripande och viktig". Nästa fredag, den 26 januari, uppmärksammas Förintelsen med en minnesdag, som arrangeras av Samling för demokrati. Under arrangemanget visas bland annat ett filmat möte mellan förintelseöverlevare Sigmund Baum och journalisten Monica Hirsch.

6DB8.jpg– Han önskade att hans historia ska föras vidare. Den är otäck, gripande och viktig, säger Monica Hirsch.

Sigmund Baum, som nyligen gick bort vid 90 års ålder, var polsk jude och överlevde tillsammans med sin far Auschwitz-Birkenau och ytterligare fem tyska koncentrationsläger under andra världskriget. Hans mor och syskon – två storasystrar och en lillebror – överlevde inte.

Ännu strax före sin död plågades Sigmund Baum av mardrömmar om det brutala och tunga livet i lägren – hunger, taggtråd och röken och lukten från krematoriernas fyra skorstenarna i Auschwitz-Birkenau.

Monica Hirsch, som sedan början av 2000-talet skrivit om Förintelsen i olika sammanhang, berättar att hon kom i kontakt med Sigmund efter att hon gett ut boken ”Det tysta arvet”, som handlar om nazisternas folkmord av romer under andra världskriget.

”Smärtsamt varje gång”
– Han läste om den och kontaktade mig. Så kom vi att träffas hos honom i Göteborg, jag och denne fantastiska man. Då hade han berättat sin historia kanske hundratals gånger, och kom att berätta den för sista gången framför kameran för mig. Han gick bort i höstas.

I sitt arbete med att skriva om Förintelsen har Monica Hirsch intervjuat många överlevare. En del har berättat sin historia många gånger, andra sällan eller inte alls.

– Trots att Sigmund berättat så många gånger, var det smärtsamt varje gång. Det sitter så djupt, och det går aldrig att bli av med dessa fruktansvärda minnen. Att se hans smärta är väldigt berörande, säger Monica Hirsch.

Sigmund Baums berättelse om antisemitismen och folkmordet innan och under andra världskriget finns samlade i ”Glöm aldrig – fem vittnen från Förintelsen” som ges ut av Göteborgs Stad Levande Historia. Samlingen av vittnesmålen är skriven av Monica Hirsch med fotografier av Maja Kristin Nylander, och innehåller vittnesmål från såväl överlevare som anhöriga med judisk och romsk härkomst.

”Ett stort förtroende”
– Att de låtit mig intervjua dem är ett stort förtroende. Det har haft betydelse för våra möten att jag själv är judinna. Jag är född i Sverige men min familj härstammar från Polen och baltstaterna, och jag tror de flesta med den bakgrunden har ett speciellt förhållande till Förintelsen.

Monica Hirsch tycker att boken, och berättelserna i den, är viktiga i dag.

– De är kanske än viktigare i dessa tider med tilltagande antisemitism och antiziganism, och en stor främlingsfientlighet av alla slag. Både i Sverige och runtom i världen, säger hon.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling